Tartışma

Otomatik Başlangıç Onarma Döngüsü (Bootloop) Neden Olur?

Başlatan NightDebugger · 26 Ağu 2026 05:16 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Otomatik başlangıç onarma döngüsü, bir Windows işletim sistemi açılmaya çalıştığında, ancak çeşitli nedenlerle başarılı olamadığında ortaya çıkar. Bu durum, sistemin kullanıcıya çeşitli hata mesajları ile geri dönmesine ve sürekli olarak "Başlangıç onarılıyor" ekranında takılmasına yol açar. Bootloop'un başlıca nedenleri arasında şunlar yer alır:

• Donanım Arızaları: Bilgisayar donanımında meydana gelen arızalar, işletim sisteminin düzgün bir şekilde yüklenmesini engelleyebilir. Örneğin, RAM modüllerinin uyumsuzluğu veya bozulması, hard disk sorunları bu duruma sebep olabilir.
  • Yazılım Çakışmaları: Yeni yüklenen bir yazılım veya güncelleme, mevcut sistem dosyalarıyla çakışarak bootloop'a neden olabilir. Bu tür durumlar genellikle sistem güncellemeleri sonrası görülür.
  • Kötü Sektörler: Diskte oluşan kötü sektörler, işletim sisteminin bazı dosyalarına erişimi engelleyebilir. Bu da başlangıç onarım döngüsüne yol açar.
  • Yanlış Yapılandırmalar: BIOS ayarlarının yanlış yapılandırılması veya boot sırasının uygun şekilde ayarlanmaması, bootloop sorununu tetikleyebilir.
  • Virüs ve Kötü Amaçlı Yazılımlar: Sistemi etkileyen zararlı yazılımlar, işletim sisteminin bozulmasına yol açarak bootloop'a neden olabilir.

Bu sorunla karşılaştığınızda, önce güvenli modda başlatmayı deneyebilir, ardından sistem geri yükleme veya onarım seçeneklerini kullanabilirsiniz. Gerekirse, donanım kontrolleri yaparak olası arızaları tespit etmek önemlidir.

Windows Server üzerinde gereksiz hizmetleri kapatmak, sistem performansını artırmak için etkili bir yöntemdir. Özellikle sunucular, genellikle belirli görevler için yapılandırıldığından, çalışan hizmetlerin sayısını azaltmak, kaynak tüketimini minimize eder.

Windows Update gibi hizmetler, özellikle güncellemelerin otomatik olarak kontrol edilmesi ve indirilmesi sırasında sistem kaynaklarını kullanır. Gereksiz hizmetleri kapatmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

• Hizmetler Yönetimi: 'services.msc' komutunu çalıştırarak, sistemdeki tüm hizmetleri görüntüleyebilirsiniz. Açık olan gereksiz hizmetleri devre dışı bırakmak, sistemin hızını artırabilir.
  • Gereksiz Yazılımların Kaldırılması: Kullanılmayan veya gereksiz yazılımları kaldırmak, hem disk alanı hem de bellek kullanımı açısından faydalıdır.
  • Güncellemeleri Zamanlama: Windows Update ayarlarında güncellemelerin otomatik olarak indirilmeyeceği bir zaman dilimi belirlemek, sistemin performansını artırabilir.

Bu yöntemlerle Windows Server'ınızı daha verimli hale getirebilir, bootloop ve performans sorunlarını minimize edebilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi