PHP CMS Docker Kurulumu

0 Yanıt 0 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Modern web projelerinde geliştirme ortamını hızlandırmak ve standartlaştırmak amacıyla Docker kullanımı günümüzde oldukça yaygın hale geldi. Özellikle PHP tabanlı içerik yönetim sistemleri (CMS) kurarken, Docker sayesinde bağımlılıkları ve ortam yapılandırmasını kolayca yönetebilirsiniz. Bu başlık altında, temel bir PHP CMS kurulumunu Docker kullanarak adım adım anlatacağım.

İlk aşamada, Docker ve Docker Compose'un sisteminizde yüklü olması gerekiyor. Bu araçlar, konteyner bazlı ortamları hızlıca oluşturmanıza imkan sağlar. Ardından, örnek olarak WordPress gibi bir CMS'i Docker üzerinde çalıştırmak için temel yapılandırma dosyalarını hazırlayacağız.

İlk olarak, proje dizininde bir docker-compose.yml dosyası oluşturun. Bu dosya, web sunucusu, PHP ve veritabanı konteynerlerini tanımlar. İşte örnek bir yapı:

KOD
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435
version: '3.8'

services:
  web:
    image: php:8.1-apache
    container_name: php_cms_web
    ports:
[list]
[*]"8080:80"
[/list]
    volumes:
[list]
[*]./html:/var/www/html
[/list]
    depends_on:
[list]
[*]db
[/list]

db:
    image: mysql:5.7
    container_name: php_cms_db
    environment:
      MYSQL_ROOT_PASSWORD: rootpassword
      MYSQL_DATABASE: cmsdb
      MYSQL_USER: cmsuser
      MYSQL_PASSWORD: cmspassword
    volumes:
[list]
[*]db_data:/var/lib/mysql
[/list]

volumes:
  db_data:

Bu yapılandırma ile, html klasörünü web sunucusunun kök dizini olarak ayarlıyoruz. Buraya CMS'nin dosyalarını yerleştirecek ve Docker konteynerleri otomatik olarak yapılandırılacaktır.

Kurulumun bir diğer önemli noktası, PHP ve Apache’nin düzgün çalışmasını sağlamak. Docker imajı zaten PHP ve Apache içerdiği için, WordPress veya herhangi bir CMS’nin en güncel sürümünü https://wordpress.org/download/ indirip html klasörüne yerleştirebilirsiniz.

Sonrasında, konteynerleri başlatmak için terminalde şu komutu çalıştırın:

KOD
12
docker-compose up -d

Bu adım, hem web hem de veritabanı konteynerlerini başlatır. Artık tarayıcıda http://localhost:8080 adresine giderek CMS kurulum sihirbazını görebilirsiniz.

Bu temel yapılandırma, PHP tabanlı CMS'leri Docker ortamında kurmak için başlangıç noktasıdır. Bu ortamı ihtiyaçlar doğrultusunda özelleştirmek ve güvenli hale getirmek ise sonraki aşamalar olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi