Plesk Panel üzerinde PHP extensionlarının etkinleştirilmesi, web barındırma ortamında kullanılan PHP fonksiyonlarını ve özelliklerini genişletmek adına temel bir adımdır. Bu süreç, özellikle yeni bir PHP sürümüne geçişte veya belirli uygulamaların düzgün çalışması için gereklidir. Plesk Panel’in kullanıcı dostu arayüzü sayesinde, bu işlemi oldukça pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkündür. İşte adım adım nasıl yapılacağına dair detaylar:
1. Plesk Panel’e giriş yapın: Yönetici veya ilgili alan adı sahibi hesabınızla Plesk Panel’e giriş yapmalısınız. Giriş ekranında, genellikle sunucu veya alan adı seviyesinde yönetim paneli yer alır.
2. Tools & Settings veya Sunucu Ayarları bölümüne erişin: Panel ana menüsünde, “Tools & Settings” veya “Sunucu Ayarları” sekmesini bulun. Bu alan, PHP yapılandırma ve uzantı yönetimi gibi temel ayarların yapıldığı yerdir.
3. PHP ayarlarını bulun: “PHP Settings” veya “PHP Ayarları” seçeneğine tıklayın. Burada, yüklü PHP sürümleri ve ilgili yapılandırma seçenekleri listelenir.
4. PHP sürümünü seçin ve uzantıları yönetin: Etkinleştirmek istediğiniz PHP sürümünü seçin. Sonra, “PHP Extensions” veya “PHP Eklentileri” sekmesine geçin. Burada, sistemdeki tüm PHP uzantıları listelenir.
5. İstediğiniz uzantıyı etkinleştirin: Listeden aktif etmek istediğiniz uzantıya tıklayın veya yanındaki kutuyu işaretleyin. Örneğin, “pdo_mysql”, “curl” veya “gd” gibi uzantıları burada bulabilirsiniz. İşaretleme sonrası, değişiklikleri kaydetmek için uygun butona tıklayın.
6. Değişiklikleri uygulayın ve kontrol edin: İşlemi tamamladıktan sonra, ilgili sitenin PHP ayarlarının doğru şekilde yansıdığından emin olun. Gerekirse, web sitesinde çalışan PHP yapılandırma dosyasını (phpinfo veya php -m komutlarıyla) kontrol edebilirsiniz.
Özetle, Plesk Panel’de PHP extensionlarını etkinleştirmek, temel olarak ilgili PHP sürümüne ait uzantı yönetim paneline girip, ihtiyaç duyulan uzantıları aktif hale getirmeyi içerir. Bu adımlar, Plesk’in güncel sürümlerinde genellikle aynıdır ve arayüz farklılıklarına rağmen temel prensip değişmez. Yüksek performans ve uyumluluk açısından, kullanılmayan veya gerekmeyen uzantıları devre dışı bırakmak da iyi bir uygulamadır.