Plesk Panel'de Python Paketleri Nasıl Yüklenir?

0 Yanıt 1 Görüntülenme
Puanlayanlar
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Plesk Panel, özellikle paylaşımlı ve VPS hosting ortamlarında web projelerinin yönetimini kolaylaştıran güçlü bir kontrol panelidir. Python projeleriyle çalışırken ihtiyaç duyulan paketleri yüklemek, projelerin düzgün çalışması açısından kritik öneme sahiptir. Ancak, Plesk’in kendi arayüzü bazen paket yönetimi konusunda sınırlı kalabilir. Bu nedenle, aşağıda adım adım Python paketlerini Plesk üzerinde nasıl yükleyeceğinizi detaylandırıyorum.

İlk olarak, Plesk Panel’de Python ortamını etkinleştirmeniz gerekir. Bunun için:

1. Plesk’e giriş yapın.
  2. İlgili alan adını veya aboneliği seçin.
  3. “Web Siteleri ve Alan Adları” bölümünden, kullanmak istediğiniz alan adının ayarlarına gidin.
  4. “Python” veya “Python Support” seçeneğini bulun ve etkinleştirin. Bu adım, genellikle “Hosting Ayarları” veya “Web Server Settings” altında yer alır.

Paket yükleme işlemi ise şu iki temel yöntemle yapılabilir:

1. Plesk’in kendi Python ortamı yönetimi:
Bazı Plesk sürümlerinde, Python ortamı yönetimi ve paket yükleme doğrudan panel üzerinden yapılabilir. Bu durumda:

• “Python Settings” veya “Web Applications” bölümünde, projeye ait sanal ortamı seçin.
  • “Manage Packages” veya “Install Packages” seçeneğini kullanın.
  • Buradan, pip kullanımıyla paket isimlerini girerek yükleme yapabilirsiniz.

2. SSH üzerinden pip kullanımı:
En esnek ve yaygın yöntem, SSH erişimi kullanarak terminalden pip komutlarıyla paketleri yüklemektir:

• SSH ile sunucuya bağlanın.
  • Projenizin sanal ortamını aktive edin. Genellikle şu komut kullanılır:

KOD
1source /var/www/vhosts/alanadiniz.com/httpdocs/venv/bin/activate

• Ardından, pip ile istediğiniz Python paketlerini yükleyebilirsiniz:

KOD
1pip install paket_adi

• Yükleme sonrası, sanal ortamı devre dışı bırakmak için:

KOD
1deactivate

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

• Sanal ortam kullanmak, projelerinizin bağımlılıklarını yönetmek açısından oldukça önemlidir.
  • Plesk paneli ve sunucu yapılandırmasına bağlı olarak, pip ve Python yolu farklılık gösterebilir.
  • Güvenlik ve erişim izinlerine dikkat ederek, SSH ve paket yükleme işlemlerini gerçekleştirin.

Sonuç olarak, Plesk Panel’de Python paketlerini yüklemek, çoğu zaman SSH erişimi ve pip kullanımıyla daha kontrollü ve esnek bir şekilde yapılır. Paneldeki versiyon ve yapılandırma farklılıkları nedeniyle detaylar değişebilir, ama temel prensip aynıdır: sanal ortamı aktif edip, pip ile paketleri yüklemek.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi