Konuyu Açan
PMM (Percona Monitoring and Management), veritabanı performansını izlemek ve yönetmek için kullanılan güçlü bir araçtır. PMM'nin sunduğu görsel arayüz, kullanıcıların sistemlerini daha verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Bu yazıda, PMM Dashboard'un nasıl kurulacağını adım adım inceleyeceğiz.
İlk olarak, PMM'nin gereksinimlerini kontrol etmek önemlidir. PMM, hem Linux hem de Windows işletim sistemlerinde çalışabilir. Bununla birlikte, en iyi performans için bir Linux sunucusunda kurulum yapmak önerilir. Kurulum öncesinde, Docker veya bir sanal makine ortamına sahip olmanız gereklidir.
Kurulum süreci aşağıdaki adımları içerir:
Son adımda, web tarayıcınızda PMM Server'a giderek Dashboard'u görüntüleyebilirsiniz. Genellikle
Kurulum sonrası, PMM Dashboard üzerinden veritabanlarınızın performansını gerçek zamanlı olarak izleyebilir, analizler yapabilir ve gerekli optimizasyonları gerçekleştirebilirsiniz. PMM'nin sağladığı bu görsel arayüz, veritabanı yöneticileri için büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
PMM Dashboard'un kurulumu ile ilgili deneyimlerinizi ve karşılaştığınız zorlukları paylaşabilirsiniz.
İlk olarak, PMM'nin gereksinimlerini kontrol etmek önemlidir. PMM, hem Linux hem de Windows işletim sistemlerinde çalışabilir. Bununla birlikte, en iyi performans için bir Linux sunucusunda kurulum yapmak önerilir. Kurulum öncesinde, Docker veya bir sanal makine ortamına sahip olmanız gereklidir.
Kurulum süreci aşağıdaki adımları içerir:
- Docker Kurulumu: Öncelikle, eğer Docker kurulu değilse, sisteminize Docker'ı kurun. Bu işlem, dağıtımınıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Ubuntu için şu komutları kullanabilirsiniz:
CODE12345
sudo apt update sudo apt install docker.io sudo systemctl start docker sudo systemctl enable docker
- PMM Server Kurulumu: Docker kurulumundan sonra, PMM Server'ı aşağıdaki komutla çalıştırabilirsiniz:
CODE12
docker run -d --restart always --name pmm-server -p 80:80 -p 443:443 percona/pmm-server:latest
Bu komut, PMM Server'ı başlatır ve gerekli portları dinlemeye alır.
- PMM Client Kurulumu: PMM Server kurulduktan sonra, izlemek istediğiniz sunucularda PMM Client'ı kurmanız gerekir. Aşağıdaki komutları izleyerek PMM Client'ı kurabilirsiniz:
CODE123
sudo apt install pmm-client pmm-admin config --server pmm-server-ip
Buradapmm-server-ipkısmını PMM Server'ın IP adresi ile değiştirin.
- Veritabanı Ekleme: PMM Client'ı başarıyla kurduktan sonra, izlemek istediğiniz veritabanını eklemeniz gerekiyor. Örneğin, MySQL veritabanı için şu komutu kullanabilirsiniz:
CODE12
pmm-admin add mysql --user pmm --password your_password
Son adımda, web tarayıcınızda PMM Server'a giderek Dashboard'u görüntüleyebilirsiniz. Genellikle
http://pmm-server-ip adresine giderek arayüze ulaşabilirsiniz. Kurulum sonrası, PMM Dashboard üzerinden veritabanlarınızın performansını gerçek zamanlı olarak izleyebilir, analizler yapabilir ve gerekli optimizasyonları gerçekleştirebilirsiniz. PMM'nin sağladığı bu görsel arayüz, veritabanı yöneticileri için büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
PMM Dashboard'un kurulumu ile ilgili deneyimlerinizi ve karşılaştığınız zorlukları paylaşabilirsiniz.