Müzakirə

PostgreSQL 18 Yenilikleri

Başladan KernelGuard · 26 iyl 2026 15:15 · 1 Baxış · 0 Cavablar
Mövzunu Açan #0
PostgreSQL, sürekli güncellemeler ve iyileştirmelerle gelişen bir veritabanı yönetim sistemidir. 2023'te yayımlanan PostgreSQL 18, verimlilik ve performansı artırmayı hedefleyen önemli yenilikler içermektedir. Bu yazıda, PostgreSQL 18'in sunduğu bazı temel yeniliklere odaklanacağız.

1. Gelişmiş JSON İşleme
PostgreSQL 18, JSON veri türleri için daha iyi sorgulama ve indeksleme olanakları sunmaktadır. Özellikle, JSONB veri türü üzerinde geliştirilen yeni fonksiyonlar, kullanıcıların karmaşık JSON verilerini daha hızlı ve etkili bir şekilde sorgulamalarını sağlamaktadır. Örneğin, yeni eklenen JSONB indeksleme yöntemleri ile sorgu süreleri önemli ölçüde azalabilmektedir.

2. Paralel Sorgulama İyileştirmeleri
Bu sürümle birlikte, paralel sorgulama yetenekleri artırılmıştır. Artık daha fazla işlemci çekirdeği aynı anda kullanılabilir hale gelmiştir. Bu değişiklik, büyük veri setleri üzerinde gerçekleştirilen sorguların daha hızlı tamamlanmasını sağlamakta ve genel performansı iyileştirmektedir.

3. Yönetim Araçlarında Gelişmeler
PostgreSQL 18, yönetim araçlarında da önemli iyileştirmeler içermektedir. Yeni kullanıcı arayüzleri ve komut satırı araçları, veritabanı yöneticilerinin işlerini daha verimli bir şekilde yapmalarına olanak tanımaktadır. Özellikle, yedekleme ve kurtarma işlemleri için daha kullanıcı dostu yöntemler eklenmiştir.

4. Gelişmiş Güvenlik Özellikleri
Güvenlik, veritabanı yönetim sistemlerinde her zaman öncelikli bir konudur. PostgreSQL 18, şifreleme ve erişim kontrol mekanizmalarını güçlendirmiştir. Özellikle, veri şifreleme yöntemlerinin çeşitliliği artırılmış ve kullanıcıların hassas verileri daha güvenli bir şekilde saklamaları sağlanmıştır.

Sonuç olarak, PostgreSQL 18 birçok yenilik ve iyileştirme ile kullanıcıların verimliliğini artırmayı hedeflemektedir. Bu sürümle birlikte, performans, güvenlik ve yönetim özellikleri önemli ölçüde geliştirilmiştir. Herkesin bu yeni özellikleri denemesi ve uygulamalarında nasıl bir etki yarattığını gözlemlemesi faydalı olacaktır.

Cavab vermək üçün daxil olmalısınız.

0 sitat seçildi