Konuyu Açan
Prisma, modern uygulamalar için güçlü bir veri erişim aracı olarak öne çıkmaktadır. Ancak, veri tabanı şemalarında değişiklik yapmanın yanı sıra, bu değişikliklerin nasıl yönetileceği de önemlidir. İşte Prisma ile veri tabanı göçlerini (migration) etkili bir şekilde yönetmek için adım adım bir rehber.
Prisma'nın migration sistemi, veri tabanı şemasını güncellemek için gerekli komutları oluşturmanıza olanak tanır. Bu süreç, veri tabanı yapısını korurken uygulamanızın gereksinimlerine uygun olarak değişiklikler yapmanıza yardımcı olur.
Prisma ile migration yönetimi, uygulamanızın veri tabanı yapısını düzenli ve sürdürülebilir tutmanın en etkili yoludur. Bu adımları takip ederek, veri tabanı değişikliklerinizi kolayca yönetebilir ve uygulamanızın gelişimini sürdürebilirsiniz.
Prisma'nın migration sistemi, veri tabanı şemasını güncellemek için gerekli komutları oluşturmanıza olanak tanır. Bu süreç, veri tabanı yapısını korurken uygulamanızın gereksinimlerine uygun olarak değişiklikler yapmanıza yardımcı olur.
- İlk Adım: Prisma CLI Kurulumu
Prisma CLI, migration süreçlerini yönetmek için gereklidir. CLI'yi projeye dahil etmek için terminalde aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
CODE12
npm install @prisma/cli --save-dev
- İkinci Adım: Prisma Şemasını Tanımlama
Prisma şemanızı oluşturduktan sonra, veri tabanı modelinizi tanımlamak içinschema.prismadosyasında gerekli değişiklikleri yapın. Örneğin, yeni bir model ekleyebilirsiniz:
CODE123456
model User { id Int @id @default(autoincrement()) name String email String @unique }
- Üçüncü Adım: Migration Oluşturma
Yapılandırmalarınızı güncelledikten sonra, yeni bir migration oluşturmak için aşağıdaki komutu kullanın:
CODE12
npx prisma migrate dev --name migration_adi
Bu komut, belirtilen isimde bir migration dosyası oluşturur ve değişikliklerinizi veri tabanına uygular.
- Dördüncü Adım: Migration'ları Uygulama
Migration'larınızı uygulamak içinmigrate devkomutunu kullanarak geliştirme ortamında her zaman güncel kalabilirsiniz. Ayrıca,migrate deploykomutuyla üretim ortamında da migration'ları uygulayabilirsiniz.
- Beşinci Adım: Migration Geçmişini Yönetme
Migration geçmişini yönetmek için Prisma'nın sağladığımigrationsklasörünü inceleyebilir, eski migration'ları geri alabilir veya yeni migration'lar oluşturabilirsiniz. Geri almak için şu komutu kullanabilirsiniz:
CODE12
npx prisma migrate reset
Bu komut, tüm migration'ları geri alır ve veri tabanını sıfırlar.
Prisma ile migration yönetimi, uygulamanızın veri tabanı yapısını düzenli ve sürdürülebilir tutmanın en etkili yoludur. Bu adımları takip ederek, veri tabanı değişikliklerinizi kolayca yönetebilir ve uygulamanızın gelişimini sürdürebilirsiniz.