Tartışma

Production Ayarları

Başlatan ShadowByte · 26 Tem 2026 13:26 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Geliştirme aşamasından üretim aşamasına geçiş, bir yazılım projesinin en kritik adımlarından biridir. Bu süreçte yapılması gereken ayarlar, uygulamanın performansını, güvenliğini ve ölçeklenebilirliğini doğrudan etkiler. İşte bu aşamada dikkate almanız gereken bazı önemli ayarlar:

• Veritabanı Ayarları: Üretim ortamında veritabanı bağlantı ayarları, genellikle test ortamından farklılık gösterir. Veritabanı kullanıcı adı, parolası ve sunucu bilgileri doğru bir şekilde ayarlanmalı, ayrıca veritabanı bağlantı havuzlama (connection pooling) özellikleri etkinleştirilmelidir. Performans için, gereksiz sorgulardan kaçınmak ve indekslemeleri düzgün yapmak da önemlidir.
  • Güvenlik Ayarları: Uygulamanızın güvenliği için, kullanıcı giriş sistemleri, veri şifreleme ve erişim kontrol mekanizmaları gibi unsurların düzgün bir şekilde yapılandırılması gereklidir. Örneğin, API anahtarları ve gizli bilgiler .env dosyalarında saklanmalı ve versiyon kontrol sistemlerinde paylaşılmamalıdır.
  • Hata Yönetimi: Üretim ortamında, hata ayıklama mesajları kullanıcıya gösterilmemeli. Bunun yerine, loglama (örneğin, ELK Stack ya da Loggly gibi hizmetler) sistemleri kurulmalı ve hatalar detaylı bir şekilde kaydedilmelidir. Bu, hem kullanıcı deneyimini iyileştirir hem de sorunların hızlı bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olur.
  • Performans Optimizasyonu: Uygulamanın performansını artırmak için ön bellekleme (caching) mekanizmaları kullanılmalı. Redis veya Memcached gibi araçlar, sık erişilen verilerin hızlı bir şekilde alınmasını sağlar. Ayrıca, içerik dağıtım ağları (CDN) kullanmak, statik dosyaların yükleme süresini önemli ölçüde azaltır.
  • İzleme ve Analiz: Üretim ortamında uygulamanızın performansını ve kullanıcı davranışlarını izlemek için analiz araçları (Google Analytics, New Relic gibi) entegre edilmelidir. Bu veriler, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve performans sorunlarını tespit etmek için kritik öneme sahiptir.

Bu ayarların her biri, üretim ortamında uygulamanızın stabilitesi ve başarısı için büyük önem taşımaktadır. Doğru yapılandırma, yazılımın uzun ömürlü olmasını sağlayarak, kullanıcı memnuniyetini artırır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi