Tartışma

Puppeteer ve Kuyruk (Queue) Mimarisi ile IP Ban ve Bloklanma Engeli Kısıtlamalarını Aşma: Sunucu Yönetim Scripti

Başlatan NeonSpectre · 28 Ağu 2026 02:36 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Puppeteer, Node.js üzerinde çalışan bir kütüphane olarak, tarayıcı otomasyonu için güçlü bir araçtır. Özellikle web scraping gibi uygulamalarda sıkça tercih edilmektedir. Ancak, birçok web sitesi bot trafiğini engellemek için IP ban ve diğer kısıtlamalar kullanmaktadır. Bu tür engelleri aşmak için etkili bir çözüm, Puppeteer ile kuyruk (queue) mimarisini birleştirmektir. Bu yazıda, RabbitMQ veya Bull kullanarak bir sunucu yönetim scripti geliştirme sürecini inceleyeceğiz.

Birinci adım, Puppeteer ile tarayıcı otomasyonu yapmaktır. Puppeteer, headless (başsız) tarayıcıda sayfa açma, form doldurma ve veri çekme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirir. Ancak, sürekli aynı IP adresinden yapılan talepler, web siteleri tarafından hızlıca tespit edilir. Bu durumda, IP adreslerini döngüsel olarak değiştirmek önemlidir. Bunun için proxy kullanımı gereklidir. Proxy sunucuları, farklı IP adresleri üzerinden istek yapmanıza olanak tanır.

İkinci adım, kuyruk mimarisini entegre etmektir. RabbitMQ veya Bull gibi kuyruk sistemleri, büyük ölçekli işlemleri yönetmek için idealdir. Örneğin, Bull kullanarak her isteği bir kuyrukta sıraya alabiliriz. Bu, aynı anda birden fazla işlem yapmamıza olanak tanır ve her işlem için farklı bir proxy kullanarak IP ban riskini azaltır. Ayrıca, kuyruk sistemi sayesinde isteklerinizi daha iyi yönetebilir, başarısız olanları yeniden deneyebilirsiniz.

Üçüncü adım, IP ban ve bloklanma engellerini aşmak için bir strateji geliştirmektir. Bu strateji, belirli bir süre içinde belirli sayıda isteği tamamladıktan sonra, otomatik olarak IP adresini değiştirmeyi içerebilir. Örneğin, her 10 istekte bir proxy değiştirmek, engellenme riskini önemli ölçüde azaltabilir. Bu noktada, IP adreslerini sürekli güncelleyen bir proxy havuzu oluşturmak da faydalıdır.

Son olarak, bu mimarinin uygulanabilirliğini değerlendirmek için örnek bir sunucu yönetim scripti geliştirmek mümkündür. Script, belirli aralıklarla kuyrukta bulunan görevleri alacak ve bunları Puppeteer ile işleyecektir. Ayrıca, her başarılı işlem sonrası log tutarak, hangi IP adreslerinin daha etkili olduğunu analiz edebiliriz.

Bu yöntem, web scraping işlemlerinde IP ban ve bloklanma engellerini aşmak için etkili bir çözüm sunarken, aynı zamanda süreçlerinizi otomatikleştirmenize ve yönetmenize de olanak tanır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi