Python Uygulamasını Docker'a Alma

0 Yanıt 2 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Python uygulamalarını Docker konteynerlerine almak, modern yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerinde oldukça önemli bir adımdır. Bu yöntem, uygulamanın bağımlılıklarını ve çalışma ortamını standart hale getirerek, farklı sistemlerde tutarlı çalışmasını sağlar. Peki, bu işlemi nasıl gerçekleştiririz ve nelere dikkat etmeliyiz?

İlk aşamada, uygulamanın çalışma ortamını ve bağımlılıklarını belirten bir Dockerfile oluşturmak gerekiyor. Bu dosya, Docker imajını inşa etmek için temel yapıtaşıdır. Örneğin, Python tabanlı bir uygulama için şu temel adımlar izlenebilir:

KOD
12345678910FROM python:3.10-slim

WORKDIR /app

COPY requirements.txt ./
RUN pip install --no-cache-dir -r requirements.txt

COPY . .

CMD ["python", "app.py"]

Burada, FROM satırı, resmi Python imajını temel alır. WORKDIR ile çalışma dizini belirlenir, ardından bağımlılıkların listelendiği requirements.txt dosyası kopyalanır ve pip ile kurulumu yapılır. Sonrasında, tüm uygulama dosyaları konteyner içine kopyalanır ve çalışma komutu belirtilir.

İkinci aşama, imajı inşa etmek. Terminalde şu komut kullanılır:
KOD
1docker build -t benim-python-uygulamam .
Bu, mevcut dizinde bulunan Dockerfile'ı kullanarak bir imaj oluşturur. Ardından, bu imajı çalıştırmak için:
KOD
1docker run -d -p 8000:8000 benim-python-uygulamam
komutu tercih edilir. Bu sayede, uygulama 8000 portu üzerinden erişilebilir hale gelir.

Son olarak, Docker Compose kullanımı, çok bileşenli uygulamalarda veya ortamların otomasyonunda büyük kolaylık sağlar. Bir docker-compose.yml dosyası ile, veritabanı ve diğer servisleri birlikte yönetmek mümkündür.

Bu adımlar, Python uygulamalarını Docker’a almanın temel aşamalarıdır ve dağıtım süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırır. Bu konudaki pratik deneyimler veya karşılaştığınız zorluklar hakkında detaylı görüşleriniz nelerdir?

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi