Konuyu Açan
Rocky Linux, CentOS'un 2020 yılında Red Hat tarafından yapılan değişiklikler sonrasında ortaya çıkan bir açık kaynaklı işletim sistemidir. CentOS'un yerini almayı hedefleyen bu dağıtım, özellikle sunucu ve veri merkezi ortamlarında kullanılan, kararlı bir Linux tabanlı sistem arayan kullanıcılar için tasarlanmıştır.
Rocky Linux'un kökeni, CentOS'un eski geliştiricilerinden Gregory Kurtzer tarafından oluşturulmasına dayanmaktadır. Rocky Linux, CentOS'un son sürümü olan CentOS 8'in EOL (End of Life) tarihinden sonra, topluluk tarafından desteklenen bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Bu dağıtım, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılmıştır, bu da onu kurumsal düzeyde kullanılabilir hale getirir.
Rocky Linux'un bazı önemli özellikleri şunlardır:
Sonuç olarak, Rocky Linux, CentOS kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm sunarak, açık kaynak topluluğunda önemli bir yer edinmiştir. Özellikle kurumsal kullanıcılar için güvenilir ve kararlı bir alternatif arayanlar için Rocky Linux tercih edilebilir.
Rocky Linux'un kökeni, CentOS'un eski geliştiricilerinden Gregory Kurtzer tarafından oluşturulmasına dayanmaktadır. Rocky Linux, CentOS'un son sürümü olan CentOS 8'in EOL (End of Life) tarihinden sonra, topluluk tarafından desteklenen bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Bu dağıtım, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ile uyumlu olacak şekilde yapılandırılmıştır, bu da onu kurumsal düzeyde kullanılabilir hale getirir.
Rocky Linux'un bazı önemli özellikleri şunlardır:
- Uyumluluk: Rocky Linux, RHEL ile tamamen uyumlu bir sistem sunarak, mevcut RHEL tabanlı uygulamaların Rocky Linux üzerinde sorunsuz çalışmasını sağlar.
- Topluluk Desteği: Rocky Linux, güçlü bir topluluk desteğine sahiptir. Kullanıcılar, forumlar, e-posta listeleri ve sosyal medya üzerinden birbirlerine yardım edebilir.
- Güvenlik Güncellemeleri: Dağıtım, düzenli güvenlik güncellemeleri alarak sistemin güvenliğini sağlar. Bu, özellikle sunucu ortamlarında kritik bir öneme sahiptir.
- Uzun Süreli Destek: Rocky Linux, uzun süreli destek (LTS) sunar ve bu sayede kullanıcılar, sistemlerini uzun süre güncel tutabilirler.
Sonuç olarak, Rocky Linux, CentOS kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm sunarak, açık kaynak topluluğunda önemli bir yer edinmiştir. Özellikle kurumsal kullanıcılar için güvenilir ve kararlı bir alternatif arayanlar için Rocky Linux tercih edilebilir.