Tartışma

Sıfırdan AlmaLinux VDS: DirectAdmin, MariaDB ve XenForo Optimizasyonu

Başlatan DarkProtocol · 26 Ağu 2026 13:41 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
AlmaLinux, merkezi bir yönetim ile sunucu yönetimi sunarak, kullanıcıların güvenli ve hızlı bir VDS (Virtual Dedicated Server) ortamında çalışmasını sağlar. Bu yazıda, sıfırdan bir AlmaLinux VDS kurulumu yaparak, DirectAdmin, MariaDB ve XenForo’nun optimizasyonu için adım adım ilerleyeceğiz.

Öncelikle AlmaLinux’u sunucunuza kurarak başlayın. Kurulumdan sonra, temel yapılandırmaları yapmak için root kullanıcısıyla giriş yapın. Aşağıdaki adımları izleyerek DirectAdmin’i kurabilirsiniz:

1. DirectAdmin Kurulumu: DirectAdmin, web tabanlı bir kontrol panelidir. Kurulum için öncelikle gerekli bağımlılıkları yükleyin:
CODE
12345
   yum install wget
   wget http://www.directadmin.com/setup.sh
   chmod 755 setup.sh
   ./setup.sh

Kurulum sırasında, gerekli ayarları yaparak panelin kurulumunu tamamlayın.

1. MariaDB Kurulumu: Veritabanı yönetimi için MariaDB kullanacağız. Aşağıdaki komutlarla MariaDB’yi yükleyin:
CODE
1234
   yum install mariadb-server
   systemctl start mariadb
   systemctl enable mariadb

Kurulum sonrasında güvenlik ayarlarını yaparak, veritabanı kullanıcılarını oluşturun. Bu adım, güvenlik için oldukça önemlidir.

1. XenForo Kurulumu ve Optimizasyonu: XenForo, PHP tabanlı bir forum yazılımıdır. MariaDB ile entegre çalışarak yüksek performans sağlar. XenForo dosyalarını sunucunuza yükledikten sonra, veritabanı bağlantısını yapılandırın. Ayrıca, .htaccess dosyasında aşağıdaki ayarları yaparak performansı artırabilirsiniz:
CODE
12345

ExpiresActive On
   ExpiresDefault "access plus 1 month"

Bu ayar, statik içeriğin önbelleğe alınmasını sağlayarak sunucu yükünü azaltır.

1. Performans Optimizasyonu: Sunucunuzun performansını artırmak için, MariaDB ayarlarını optimize edin. my.cnf dosyasında aşağıdaki ayarları yaparak performansı artırabilirsiniz:
CODE
123
   innodb_buffer_pool_size=256M
   max_connections=100

Bu ayarlar, veritabanı performansını önemli ölçüde artıracaktır.

Sonuç olarak, AlmaLinux VDS üzerinde DirectAdmin, MariaDB ve XenForo kurulumunu ve optimizasyonunu tamamladığınızda, yüksek performanslı bir forum ortamına sahip olacaksınız. Sunucu ayarlarını düzenli olarak gözden geçirerek ve güncelleyerek, performansınızı sürekli olarak artırabilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi