Tartışma

Sıfırdan Fiziksel (Dedicated) Sunucu Kurulumu: CentOS, aaPanel ve Redis Cache Optimizasyonu

Başlatan DataNomad · 30 Ağu 2026 15:42 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Sıfırdan fiziksel bir sunucu kurmak, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli sistem yöneticileri için önemli bir beceridir. Bu yazıda, CentOS işletim sistemi üzerinde aaPanel kullanarak bir web sunucusu kuracak ve Redis önbellekleme sistemini optimize edeceğiz.

İlk olarak, sunucunun işletim sistemi olarak CentOS 7 veya 8’i seçiyoruz. CentOS, stabilitesi ve güvenliği ile bilinir. Sunucuyu kurduktan sonra, gerekli güncellemeleri yapmak için şu komutu kullanmalıyız:

CODE
1sudo yum update -y

Güncellemeler tamamlandıktan sonra, aaPanel’i kurmak için şu adımları izliyoruz. Öncelikle, aaPanel’in kurulum scriptini indiriyoruz:

CODE
1wget -O install.sh http://www.aapanel.com/script/install_6.0_en.sh

CODE
1bash install.sh

Kurulum tamamlandığında, aaPanel’e erişmek için tarayıcıdan sunucunuzun IP adresini kullanarak panoya giriş yapabilirsiniz. Buradan, PHP, MySQL gibi gerekli bileşenleri kolayca yükleyebilirsiniz.

Redis, uygulamalarınızın performansını artırmak için veri önbellekleme işlevi görür. aaPanel üzerinden Redis’i kurmak için, panelin uygulama yönetim kısmına giderek Redis’i seçip yükleyebilirsiniz. Yükleme tamamlandıktan sonra, Redis’in yapılandırma dosyası üzerinde değişiklik yaparak performansı artırmak mümkündür. Örneğin, bellek sınırını artırmak ve gereksiz günlükleri devre dışı bırakmak için
CODE
1/etc/redis.conf
dosyasını düzenleyebilirsiniz.

Redis’i optimize etmek için şu ayarları dikkate alabilirsiniz:

• maxmemory değerini uygun bir seviyeye ayarlayın.
  • maxmemory-policy'yi allkeys-lru olarak ayarlayın.
  • persisting veri için AOF (append-only file) özelliğini etkinleştirin.

Tüm bu adımları takip ederek, fiziksel sunucunuzda stabil bir yapı oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak, CentOS, aaPanel ve Redis önbellekleme sistemi ile güçlü bir web sunucusu kurmuş olacaksınız. Bu süreçte karşılaşabileceğiniz sorunlar veya merak ettiğiniz noktalar varsa, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 2, Üyeler: 2, Misafirler: 0)
Toplam: 2 (üyeler: 2, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi