Tartışma

Sıfırdan Sunucu Yönetim Scripti: REST API ile Veri Çekme ve Bozuk JSON Yanıtı Ayrıştırma

Başlatan DataNomad · 07 Eyl 2026 00:05 · 2 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Günümüzde otomasyon ve veri entegrasyonu, sunucu yönetiminde kritik bir rol oynuyor. Bu bağlamda, REST API kullanarak veri çekme işlemi, özellikle web scraping ve API yanıtlarının doğruluğu konusunda önemli zorluklar barındırıyor. Bu makalede, sıfırdan bir script yazarak REST API ile veri alma, gelen yanıtların bozuk veya hatalı olması durumunda bu durumu yönetme ve JSON verisini güvenli bir şekilde ayrıştırma süreçlerini detaylandırıyorum.

İlk olarak, API çağrısı yaparken HTTP isteklerini doğru yapılandırmak gerekir. Python'da requests kütüphanesi, bu amaçla en uygun araçtır. Örneğin, GET isteği yaparken şu kod kullanılır:

CODE
1234
import requests

response = requests.get('https://api.ornek.com/veri')

İkinci aşamada, API'den gelen yanıtın durum kodunu ve içeriğini kontrol etmek önemlidir. Bozuk veya eksik verilerle karşılaşma olasılığı yüksek olduğundan, yanıtın JSON formatında olup olmadığını belirlemek ve hataları düzgün yönetmek gerekir:

CODE
1234567
try:
    data = response.json()
except ValueError:
    # JSON ayrıştırma hatası
    print("JSON verisi alınamadı veya bozuk.")
    data = None

Üçüncü adım, gelen JSON verisinin beklenen yapıya uygun olup olmadığını doğrulamaktır. Bu, özellikle API'den gelen yanıtların farklı versiyonları veya hatalı içerikler içermesi durumlarında önemlidir. Güvenli ayrıştırma ve hata yönetimi, scriptinizin stabilitesini artırır.

Son olarak, API yanıtlarının zaman zaman bozuk veya eksik olabileceği göz önüne alınmalı ve uygun fallback (yedek) işlemler veya tekrar deneme mekanizmaları entegre edilmelidir. Ayrıca, API limitleri ve rate limiting gibi konular da göz önünde bulundurulmalı.

Bu temeller ışığında, REST API ile veri alma ve bozuk JSON yanıtlarını güvenli bir şekilde yönetme, otomasyon altyapısının temel taşlarından biridir. Bu süreci doğru yapılandırmak, hem veri bütünlüğünü sağlar hem de sunucu yönetiminin sürekliliğini garanti eder.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi