Tartışma

Sıfırdan VPS Hosting Kurulumu: Apache, Plesk ve Memcached Optimizasyonu

Başlatan CyberWolf · 30 Ağu 2026 07:56 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Sıfırdan bir VPS (Virtual Private Server) hosting kurulumu, web projeleriniz için güçlü bir altyapı oluşturmanın ilk adımıdır. Bu yazıda, Apache web sunucusu, Plesk kontrol paneli ve Memcached optimizasyonu ile ilgili adım adım bir rehber sunacağım.

Öncelikle, VPS sunucunuzun işletim sistemini seçmeniz gerekecek. Genellikle Ubuntu veya CentOS tercih edilir. Seçiminizi yaptıktan sonra, sunucunuza SSH ile bağlanarak gerekli güncellemeleri yapmalısınız.

1. Apache Kurulumu:
Apache, en yaygın kullanılan web sunucularından biridir. Kuruluma başlamak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:
CODE
123
   sudo apt update
   sudo apt install apache2

Kurulum tamamlandıktan sonra, Apache'nin durumunu kontrol etmek için:
CODE
12
   sudo systemctl status apache2

komutunu çalıştırın. Apache'nin düzgün çalıştığından emin olun.

1. Plesk Kurulumu:
Plesk, web barındırma yönetimi için kullanıcı dostu bir kontrol panelidir. Plesk'i kurmak için, Plesk'in resmi web sitesinden en son sürümü indirip aşağıdaki komut ile kurabilirsiniz:
CODE
1234
   wget https://autoinstall.plesk.com/plesk-installer
   chmod +x plesk-installer
   sudo ./plesk-installer

Kurulum sırasında yöneticilik bilgilerinizi girerek, Plesk'in arayüzüne erişim sağlayabilirsiniz.

1. Memcached Optimizasyonu:
Memcached, performansı artırmak için kullanılan bir bellek nesne önbellekleme sistemidir. Kurulum için:
CODE
1234
   sudo apt install memcached
   sudo systemctl start memcached
   sudo systemctl enable memcached

Memcached’in yapılandırmasını optimize etmek için /etc/memcached.conf dosyasını düzenleyebilir ve bellek boyutunu, port numarasını ve diğer ayarları ihtiyacınıza göre uyarlayabilirsiniz.

Sonuç olarak, bu adımları takip ederek sıfırdan bir VPS hosting kurulumu gerçekleştirmiş olacaksınız. Her bileşenin düzgün çalıştığından emin olmak için testler yapmayı unutmayın. Bu süreçte karşılaştığınız zorluklar veya aldığınız sonuçlar hakkında düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi