Konuyu Açan
Windows işletim sistemlerinde sürücü (driver) çökmesi, kullanıcıların karşılaştığı yaygın sorunlardan biridir. Genellikle, bu tür problemler donanım uyumsuzlukları veya yazılım güncellemeleri nedeniyle ortaya çıkar. Sürücü çökmesi, Aygıt Yöneticisi’nde sarı ünlem işareti ile belirtilir. Bu durum, ilgili donanımın düzgün çalışmadığını ve bir güncelleme veya onarım gerektirdiğini gösterir.
PowerShell, bu tür sorunların çözümünde önemli bir araç olarak kullanılabilir. Aşağıda, sürücü çökmesi ve ünlem işareti için PowerShell ile nasıl müdahale edebileceğinizi adım adım açıklayacağım.
Bu adımlar, Windows sürücü çökmesi sorununu çözmenizde yardımcı olabilir. Sürücü sorunları, genellikle sistem performansını etkileyen önemli bir faktördür; bu nedenle, düzenli olarak güncelleme yapmak ve sorunları takip etmek önemlidir. Eğer başka çözüm önerileri veya deneyimleriniz varsa, bu konuda daha fazla bilgi alışverişinde bulunmak faydalı olabilir.
PowerShell, bu tür sorunların çözümünde önemli bir araç olarak kullanılabilir. Aşağıda, sürücü çökmesi ve ünlem işareti için PowerShell ile nasıl müdahale edebileceğinizi adım adım açıklayacağım.
- PowerShell’i Yönetici Olarak Açın: Başlat menüsüne sağ tıklayıp "Windows PowerShell (Yönetici)" seçeneğini seçerek PowerShell’i açın.
- Sürücü Bilgilerini Kontrol Edin: Aşağıdaki komutu girerek yüklü sürücülerinizi kontrol edin:
CODE1
Get-PnpDevice | Where-Object { $_.Status -ne 'OK' }
Bu komut, durumları "OK" olmayan tüm sürücüleri listeleyecektir.
- Sürücüleri Güncelleyin: Sorunlu sürücüleri güncellemek için şu komutu kullanabilirsiniz:
CODE1
Update-PnpDevice -InstanceId "sürücü-instance-id"
Burada "sürücü-instance-id" kısmını sorunlu sürücünün kimliği ile değiştirmelisiniz.
- Sürücüleri Kaldırın ve Yeniden Yükleyin: Eğer güncelleme işe yaramazsa, sürücüyü kaldırmak için:
CODE1
Remove-PnpDevice -InstanceId "sürücü-instance-id"
Ardından, sistemi yeniden başlatıp Windows’un otomatik olarak sürücüyü yeniden yüklemesini sağlayabilirsiniz.
Bu adımlar, Windows sürücü çökmesi sorununu çözmenizde yardımcı olabilir. Sürücü sorunları, genellikle sistem performansını etkileyen önemli bir faktördür; bu nedenle, düzenli olarak güncelleme yapmak ve sorunları takip etmek önemlidir. Eğer başka çözüm önerileri veya deneyimleriniz varsa, bu konuda daha fazla bilgi alışverişinde bulunmak faydalı olabilir.