Konuyu Açan
Windows işletim sistemlerinde zaman zaman yüksek RAM kullanımı ve bellek sızıntıları nedeniyle sistem çökmeleri yaşanabilir. Bu tür sorunların temelinde genellikle arka planda çalışan uygulamaların veya sürücülerin aşırı bellek tüketimi yer alır. Bu noktada, komut istemcisi (CMD) kullanımı, sistem performansını izlemek ve olası sorunları tespit etmek adına oldukça etkili bir yöntemdir.
İlk adım olarak, Windows'ta görev ve bellek kullanımı detaylarını görmek için tasklist ve taskkill komutlarını kullanmak faydalıdır. Özellikle yüksek RAM tüketen süreçleri belirlemek için şu komutu kullanabilirsiniz:
Burada, RAM kullanımı belirli bir sınırın üzerinde olan işlemler listelenir. Bu sayede, hangi uygulamaların aşırı bellek tükettiğine karar verebilirsiniz. Eğer gereksiz veya sorun çıkaran işlemleri sonlandırmak isterseniz, taskkill komutu ile aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz:
Bunun yanı sıra, Windows'un bellek kullanımını optimize etmek ve sızıntıların önüne geçmek için RAMMap gibi üçüncü taraf araçlar da kullanılabilir. Fakat CMD tabanlı çözümler, hızlı ve sistem seviyesinde müdahale imkanı sağlar.
Bir diğer önemli adım ise, sistemdeki mevcut bellek sızıntıları veya sorunlarının kaynağını tespit etmek için Windows Memory Diagnostic aracını komut satırından çalıştırmaktır:
Bu komut, sistem yeniden başlatıldığında bellek testi yapar ve potansiyel sorunları raporlar. Ayrıca, sc query komutu ile hizmetlerin durumu ve kaynak kullanımı detaylarına ulaşmak mümkündür.
Son olarak, sistemdeki toplam bellek kullanımı ve detayları için systeminfo ve wmic MEMORYCHIP komutlarını kullanmak, sistemin genel durumu hakkında kapsamlı bilgi sağlar.
Tüm bu adımlar, yüksek RAM ve bellek tüketimi kaynaklı çökmelerin önüne geçmek ve sistem performansını stabilize etmek adına etkili araçlardır. Bu teknikleri düzenli takip ve uygulama ile, Windows sisteminizin kararlılığını artırabilirsiniz.
İlk adım olarak, Windows'ta görev ve bellek kullanımı detaylarını görmek için tasklist ve taskkill komutlarını kullanmak faydalıdır. Özellikle yüksek RAM tüketen süreçleri belirlemek için şu komutu kullanabilirsiniz:
CODE
1tasklist /FI "MEMUSAGE gt 100000"Burada, RAM kullanımı belirli bir sınırın üzerinde olan işlemler listelenir. Bu sayede, hangi uygulamaların aşırı bellek tükettiğine karar verebilirsiniz. Eğer gereksiz veya sorun çıkaran işlemleri sonlandırmak isterseniz, taskkill komutu ile aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz:
CODE
1taskkill /F /PID [ProcessID]Bunun yanı sıra, Windows'un bellek kullanımını optimize etmek ve sızıntıların önüne geçmek için RAMMap gibi üçüncü taraf araçlar da kullanılabilir. Fakat CMD tabanlı çözümler, hızlı ve sistem seviyesinde müdahale imkanı sağlar.
Bir diğer önemli adım ise, sistemdeki mevcut bellek sızıntıları veya sorunlarının kaynağını tespit etmek için Windows Memory Diagnostic aracını komut satırından çalıştırmaktır:
CODE
1mdsched.exeBu komut, sistem yeniden başlatıldığında bellek testi yapar ve potansiyel sorunları raporlar. Ayrıca, sc query komutu ile hizmetlerin durumu ve kaynak kullanımı detaylarına ulaşmak mümkündür.
Son olarak, sistemdeki toplam bellek kullanımı ve detayları için systeminfo ve wmic MEMORYCHIP komutlarını kullanmak, sistemin genel durumu hakkında kapsamlı bilgi sağlar.
Tüm bu adımlar, yüksek RAM ve bellek tüketimi kaynaklı çökmelerin önüne geçmek ve sistem performansını stabilize etmek adına etkili araçlardır. Bu teknikleri düzenli takip ve uygulama ile, Windows sisteminizin kararlılığını artırabilirsiniz.