Tartışma

Stochastic İndikatörü Nedir?

Başlatan PhantomNode · 24 Ağu 2026 00:31 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Stochastic indikatörü, finansal piyasalarda kullanılan popüler bir teknik analiz aracıdır. Temel olarak, bir varlığın fiyatının belirli bir zaman diliminde ne kadar hızlı yükseldiğini veya düştüğünü ölçmek için tasarlanmıştır. Bu indikatör, özellikle kısa vadeli fiyat hareketlerini analiz etmek isteyen traderlar için faydalıdır.

Stochastic indikatörünün temel mantığı, varlığın kapanış fiyatını belirli bir zaman dilimindeki en yüksek ve en düşük fiyatlarla karşılaştırmaktır. İndikatör, 0 ile 100 arasında bir değer aralığında çalışır ve genellikle iki çizgi ile gösterilir: %K ve %D.

• %K Çizgisi: Hızlı hareket eden çizgi, varlığın kapanış fiyatını belirli bir zaman dilimindeki en yüksek ve en düşük fiyat aralığına göre hesaplar. Formülü şu şekildedir:
    CODE
    12
    %K = (C - L14) / (H14 - L14) * 100

Burada C, kapanış fiyatı; L14, son 14 günün en düşük fiyatı; H14 ise son 14 günün en yüksek fiyatıdır.

• %D Çizgisi: Daha yavaş hareket eden bu çizgi, %K çizgisinin hareketli ortalamasıdır. Genellikle 3 periyotluk bir basit hareketli ortalama kullanılır.

Stochastic indikatörü, aşırı alım ve aşırı satım koşullarını belirlemek için kullanılır. 80'in üzerindeki değerler aşırı alım, 20'nin altındaki değerler ise aşırı satım olarak yorumlanır. Bu durumlar, traderlar için olası geri dönüş noktaları hakkında ipuçları sunar. Ancak, diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanılması önerilir, çünkü yalnızca stochastic indikatörüne dayanarak işlem yapmak riskli olabilir.

Sonuç olarak, stochastic indikatörü, traderlara piyasa momentumunu anlamalarında ve potansiyel alım-satım fırsatlarını değerlendirmelerinde yardımcı olan etkili bir araçtır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi