- 23 Kasım 2025
- 984
- 56
Sunucu İzleme İçin Prometheus + Grafana Kurulumu
Prometheus ve Grafana, modern sistem yöneticileri ve geliştiriciler için vazgeçilmez araçlardır. Prometheus, zaman serisi verilerini toplama ve saklama konusunda uzmanlaşmış açık kaynaklı bir izleme ve uyarı sistemidir. Grafana ise bu verileri görselleştirmek ve anlamlı panolar oluşturmak için kullanılır. Bu ikili, sunucularınızın performansını gerçek zamanlı olarak izlemenize, potansiyel sorunları erkenden tespit etmenize ve sisteminizin genel sağlığını korumanıza olanak tanır. Bu makalede, bu güçlü ikiliyi sunucunuzda nasıl kuracağınızı adım adım inceleyeceğiz.
İlk adım, Prometheus'u sunucunuza indirmek ve kurmaktır. Prometheus'un resmi web sitesinden işletim sisteminize uygun olan sürümü indirin. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, arşivi açın ve Prometheus'u çalıştırmak için gerekli olan dosyaları bir dizine yerleştirin. Ardından, Prometheus'un yapılandırma dosyasını (prometheus.yml) düzenleyerek izlemek istediğiniz hedefleri belirtin. Bu hedefler, sunucularınız, uygulamalarınız veya diğer izlenebilir kaynaklarınız olabilir. Yapılandırma dosyasını kaydettikten sonra, Prometheus'u başlatın ve verileri toplamaya başlamasını bekleyin.
Grafana'nın kurulumu da oldukça basittir. Grafana'nın resmi web sitesinden işletim sisteminize uygun olan sürümü indirin ve kurulum adımlarını takip edin. Kurulum tamamlandıktan sonra, Grafana'yı başlatın ve web tarayıcınız üzerinden erişin. Grafana arayüzüne giriş yaptıktan sonra, bir veri kaynağı eklemeniz gerekecektir. Prometheus'u veri kaynağı olarak seçin ve Prometheus sunucunuzun adresini belirtin. Bu adım, Grafana'nın Prometheus'tan veri çekmesini sağlayacaktır.
Prometheus ve Grafana entegrasyonu tamamlandıktan sonra, artık sunucunuzun performansını görselleştirmeye başlayabilirsiniz. Grafana, çeşitli grafikler, tablolar ve panolar aracılığıyla verileri görselleştirmenize olanak tanır. Örneğin, CPU kullanımı, bellek kullanımı, ağ trafiği ve disk I/O gibi önemli metrikleri izlemek için özel panolar oluşturabilirsiniz. Bu panolar, sunucunuzun performansındaki anormallikleri veya eğilimleri kolayca tespit etmenize yardımcı olacaktır.
Sunucu izleme, yalnızca mevcut sorunları tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekteki sorunları önlemenize de yardımcı olur. Prometheus ve Grafana, belirli eşik değerleri aşıldığında uyarılar gönderme yeteneğine sahiptir. Örneğin, CPU kullanımı belirli bir seviyeyi aştığında veya disk alanı azaldığında bir uyarı alabilirsiniz. Bu uyarılar, proaktif önlemler almanızı ve potansiyel kesintileri önlemenizi sağlar. Bu sayede, sisteminizin sürekli olarak sağlıklı ve stabil bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Prometheus ve Grafana'nın yapılandırılması, izlenecek hedeflerin ve metriklerin doğru bir şekilde tanımlanmasını gerektirir. İzlemek istediğiniz sunucuları, uygulamaları ve diğer kaynakları belirleyin ve Prometheus'un yapılandırma dosyasında bu hedefleri belirtin. Ayrıca, her hedef için hangi metriklerin izleneceğini de tanımlamanız gerekecektir. Örneğin, bir web sunucusunun CPU kullanımı, bellek kullanımı, istek sayısı ve yanıt süresi gibi metriklerini izleyebilirsiniz.
Grafana'da özel panolar oluşturmak, sunucu performansınızı en iyi şekilde görselleştirmenizi sağlar. Grafana'nın kullanıcı dostu arayüzü, çeşitli grafikler, tablolar ve panolar oluşturmanızı kolaylaştırır. Örneğin, CPU kullanımı, bellek kullanımı ve ağ trafiği gibi önemli metrikleri aynı panoda görselleştirebilir ve aralarındaki ilişkileri kolayca görebilirsiniz. Ayrıca, panolarınızı belirli bir zaman aralığına göre filtreleyebilir ve geçmiş verilere göz atabilirsiniz.
Prometheus ve Grafana'nın sürekli olarak güncel tutulması, sisteminizin güvenliğini ve performansını korumak için önemlidir. Yeni sürümler genellikle güvenlik açıklarını giderir ve performansı artırır. Bu nedenle, düzenli olarak güncellemeleri kontrol edin ve en son sürümleri kurun. Güncelleme işlemi genellikle basit bir indirme ve kurulum işlemidir, ancak bazı durumlarda yapılandırma dosyalarınızı da güncellemeniz gerekebilir.