Sunucu Yönetiminde MariaDB Komutları
Sunucu yönetiminde MariaDB, MySQL uyumlu açık kaynaklı bir veritabanı yönetim sistemi olarak yaygın şekilde kullanılır. Bu platformda veritabanlarını etkin biçimde kontrol etmek ve yönetmek için çeşitli komutlar ve yöntemler bulunur. Sunucu üzerindeki MariaDB'nin temel yönetim görevleri, veritabanı oluşturma, kullanıcı yönetimi, yedekleme ve performans izleme gibi işlemleri içerir.
İlk aşamada, MariaDB komut satırı arayüzüne (CLI) erişim sağlamak gerekir. Bu, genellikle şu komutla gerçekleştirilir:
Burada, "-u" parametresi kullanıcı adını belirtirken, "-p" ise şifre istenmesini sağlar. Bağlantı kurulduktan sonra aşağıdaki temel komutlar kullanılır:
Bu komut, sunucuda mevcut olan tüm veritabanlarını listeler.
1CREATE DATABASE ornekDB;
Yeni bir veritabanı oluşturmak için kullanılır.
İşlem yapmak istediğiniz veritabanını aktif hale getirir.
- Kullanıcı ve Yetkilendirme:
12GRANT ALL PRIVILEGES ON ornekDB.* TO 'kullanici'@'localhost' IDENTIFIED BY 'sifre';
FLUSH PRIVILEGES;
Bu komutlar, yeni kullanıcı oluşturma ve yetki atamak için kullanılır.
- Yedekleme ve Geri Yükleme:
Yedekleme için mysqldump, geri yükleme ise mysql komutu kullanılır:
123
mysqldump -u root -p ornekDB > yedek.sql
mysql -u root -p ornekDB < yedek.sql
- Performans ve Durum Kontrolü:
veya
bu komutlar, sistemin genel durumu ve yapılandırma parametreleri hakkında bilgi sağlar.
Sunucu yönetiminde MariaDB'nin etkin kullanımı, güvenlik ve performans açısından kritik öneme sahiptir. Düzenli yedekleme, yetki yönetimi ve güncellemelerle sistemin stabil ve güvenli olması sağlanır. Bu komutlar, temel seviyeden başlayarak kapsamlı yönetim işlemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir.