Tartışma

Suricata IDS/IPS ve Adım Adım Kurulum ve Sıkılaştırma (Hardening): Ubuntu Server Güvenliğini Sağlama

Başlatan CyberReis · 27 Ağu 2026 05:56 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Suricata, ağ güvenliği alanında önemli bir rol oynayan, açık kaynaklı bir IDS/IPS (Intrusion Detection System/Intrusion Prevention System) çözümüdür. Bu yazıda, Suricata'nın nasıl kurulup yapılandırılacağına dair adım adım bir rehber sunulacak ve Ubuntu sunucusunun güvenliğini artırma yöntemleri ele alınacaktır.

Adım 1: Gerekli Paketlerin Kurulumu
İlk olarak, Ubuntu sunucunuzda gerekli olan güncellemeleri yapmanız önemlidir. Terminalde aşağıdaki komutları çalıştırarak sisteminizi güncelleyebilirsiniz:

CODE
12sudo apt update
sudo apt upgrade

Ardından, Suricata ve gerekli bağımlılıkları kurmak için şu komutu kullanın:

CODE
1sudo apt install suricata

Adım 2: Suricata'nın Yapılandırılması
Kurulum tamamlandıktan sonra, Suricata'nın yapılandırma dosyasını düzenlemeniz gerekir. Bu dosya genellikle /etc/suricata/suricata.yaml yolunda bulunur. Dosyayı açarak, ağ arayüzünüzü ve diğer parametreleri ayarlayın. Örneğin, ağ arayüzünü belirlemek için şu satırı bulup değiştirin:

CODE
12af-packet:
  - interface: eth0

Bu noktada, Suricata'nın hangi arayüzde çalışacağını belirttiğinizden emin olun.

Adım 3: Kural Setlerinin Güncellenmesi
Suricata'nın etkili bir şekilde çalışabilmesi için güncel kural setlerine ihtiyacı vardır. Bunun için Emerging Threats gibi açık kaynak kural setlerini kullanabilirsiniz. Kural setlerini indirmek ve güncellemek için şu komutu kullanabilirsiniz:

CODE
1sudo suricata-update

Adım 4: Hizmetin Başlatılması ve Kontrolü
Suricata hizmetini başlatmak için aşağıdaki komutu kullanın:

CODE
1sudo systemctl start suricata

Hizmetin durumunu kontrol etmek için:

CODE
1sudo systemctl status suricata

Adım 5: Sıkılaştırma (Hardening)
Güvenliğinizi artırmak için bazı ek adımlar atmanız gereklidir. Bu adımlar arasında firewall yapılandırması, kullanıcı ve izin yönetimi, düzenli güncellemeler ve log yönetimi sayılabilir. Unutmayın, ağ trafiğinizi izlemek için sadece Suricata yeterli değildir; aynı zamanda sunucunuzun genel güvenliğini de sağlamalısınız.

Sonuç olarak, Suricata'nın kurulum ve yapılandırması sayesinde Ubuntu sunucunuzun güvenliğini önemli ölçüde artırabilirsiniz. Güvenlik uygulamalarınızı düzenli olarak gözden geçirerek ve güncelleyerek, potansiyel tehditlere karşı daha dirençli bir yapı oluşturabilirsiniz.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi