Tartışma

Türkiye'de Discord Ne Zaman Açılacak?

Başlatan NooB · 01 Eki 2025 16:46 · 150 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0

Etkileşimli ve Kullanışlı Bir Program (Discord)

Dijital çağın en popüler iletişim platformlarından biri olan Discord, dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapıyor. Başlangıçta oyun topluluklarının sesli ve yazılı sohbet ihtiyacını karşılamak için ortaya çıkan Discord, bugün sadece oyuncuların değil; öğrencilerin, yazılımcıların, sanatçıların ve hatta iş dünyasının da tercih ettiği bir sosyal iletişim uygulaması haline geldi. Platformda kullanıcılar; Sesli ve görüntülü sohbet edebiliyor, Kendi sunucularını kurarak topluluklar oluşturabiliyor, Ekran paylaşımı yapabiliyor, Çeşitli botlarla sohbet deneyimini zenginleştirebiliyor. Discord’un en büyük artısı ise tamamen ücretsiz olması ve topluluklara güçlü moderasyon araçları sunması. Bu sayede hem arkadaş grupları hem de binlerce kişinin bulunduğu büyük topluluklar düzenli ve güvenli şekilde iletişim kurabiliyor.

Discord’u diğer sosyal platformlardan ayıran en önemli özelliği, topluluk odaklı yapısı. Kullanıcılar kendi ilgi alanlarına göre sunucular kurarak ya da mevcut sunuculara katılarak binlerce kişiyle ortak bir ortamda buluşabiliyor. Oyun turnuvalarından yazılım geliştirme topluluklarına, eğitim gruplarından müzik paylaşım odalarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabiliyor.

Özellikle gençler arasında popüler olan uygulama, hızlı mesajlaşma özelliklerinin yanı sıra düşük internet hızlarında bile kesintisiz sesli iletişim sağlamasıyla öne çıkıyor. Pandemi döneminde uzaktan eğitim ve toplantılar için de yoğun şekilde kullanılan Discord, kısa sürede günlük hayatın bir parçası haline gelmeyi başardı.

Bugün geldiğimiz noktada Discord, sadece bir sohbet uygulaması değil, aynı zamanda sanal bir topluluk merkezi olarak görülüyor. Bu nedenle erişimle ilgili yaşanan en küçük bir sorun bile milyonlarca kullanıcıyı doğrudan etkiliyor.

Ne Oldu da Türkiye'de Yasaklandı?

Yüzeysel internet kaynaklarında bu bilgiye ulaşamazsınız. Tüm herşey 19 yılında bi fiveM sunucusunda başladı. sunucuda hile yapanları ifşalamak amaçlı kullanılan bir panel vardı. Bu panel 19 yılı Türkiye'de pandeminin patlak vermesiyle e-devlet sistemlerinin aktif olduğu ve geliştirilme aşamasındaki bu sistemlerin acil bir kararla aniden tüm türkiye ye kullanıma açılması sonucunda beraberinde güvenlik açıklarıyla gelen devlet sistemleri , özellikle E-nabız üzerinde bulunan bir güvenlik açığı sonucunda 16 yaşındaki bir çocuk tarafından hacklenerek tüm türkiyenin mernis bilgileri elegeçirilmişti. bu dosyanın adı 101.txt ydi. ilk başta dediğimiz gibi sadece sunucularda hile yapan kişileri ifşalamak amaçlı kullanılırken bu kaynak çeşitli forumlar ve discord sunucuları aracılığıyla rus kaynaklı kötü niyetli bir takım yapılanmanın eline geçti. bunun sonucunda bu dosyalar yayıldı. Tahmin edersiniz ki bu yayılım sürecinin önde gelen dağıtım ağı discord sunucularıydı. çeşitli botlarla veri tabanlarına bağlanan sunucular discord üzerinden panel erişimleri vermeye başladı ve iş ucu bucağı durdurulamaz bir hal aldı.

bunu fırsat bilen kansızlar ve sapıklar bu bilgileri kız çocuklarını zorla fotoğraf göndermeye varacak kadar tehtitler pilik pislik işlere kadar gitti. Temel mantık aynıydı: karşındakinin ismini öğren ikamet ettiği şehri öğren ve buuum! tüm tc dahil mernis elimizde. İşin pis tarafı şu bulduğumuz kişi üzerinden ailesine de erişebiliyoruz. Kayıtlı telefonlar vs. vs. Bu sebeple birini tehdit etmek ifşalamak yada zorla tehtitle fotoraflarını talep etmek bu kadar ayaklara düşümüş durumda malesef. Çeşitli gruplarla uyuşturucu satıcılığı yada ifşa yöntemleriyle insanlar tehtitle yaptırılan iğğğğrenç şeylere girmiyorum. Malesef bilgi teknolojileri ve discord kullanan biri olarak bir dönem bu tür içeriklere maruz kalmıştım.

Bu durum ne kadar miğde bulandırıcı öyle değilmi. Evet discord neden kapatıldı merak etmişdin demi kardeşim işte sebebi bu işte. İnternette lafı o*** k** gibi kıvırtmayı çok seviyolar. Bu sebeple böyle bir konu açmak istedim.

Warp veya çeşitli VPN'lerle hala girişi mümkün fakat bu sizin bileceğiniz iş...

Ve son olarak:

• Tarih: 9 Ekim 2024’te erişim engeli getirildi. Anadolu Ajansı+2TGRT Haber+2
  • Gerekçe: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talebiyle açılan soruşturma sonucunda, “çocuğun cinsel istismarı, şantaj, müstehcen içerik ve kamu düzenini bozucu paylaşımlar” gibi iddiaların bulunduğu belirtilerek, 5651 sayılı İnternet Yasası’nın 8/1 . maddesi kapsamında içeriklerin çıkarılmasına ya da erişim engelinin uygulanmasına karar verildi.

Bunu biliyosunuz zaten!..

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi