Tartışma

Ubuntu 24.04 LTS Sunucu Kurulumu ve İlk Ayarlar

Başlatan ASENA · 02 Şub 2026 00:00 · 57 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Ubuntu 24.04 LTS, sunucu dünyasında devrim yaratacak bir platform sunuyor. Bu güçlü işletim sistemi, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli yöneticiler için en ideal seçeneklerden biri. Kurulum süreci, birçok kullanıcı için göz korkutucu görünebilir; ancak, doğru adımlarla bu süreci kolayca aşmak mümkün. Öncelikle, Ubuntu’nun ISO dosyasını resmi web sitesinden indirip bir USB belleğe yazmanız gerekiyor. Belki de bu adım, birçok kişinin gözünü korkutuyor ama basit bir yazılım ile birkaç tıklama ile halledilebilir. Unutmayın, doğru araçları kullanmak her zaman önemlidir.

Kurulum tamamlandıktan sonra, ilk ayarları yapmak, sistemin performansını ve güvenliğini artırmak için kritik bir adımdır. İlk olarak, güncellemeleri kontrol etmelisiniz; çünkü güncel bir sistem, güvenlik açıklarına karşı en iyi savunmayı sağlar. Terminali açın ve `sudo apt update && sudo apt upgrade` komutunu girin. Yazılımlarınız güncellenirken, bu sırada başka bir şey yapmayı düşünmeye ne dersiniz? Belki de kurulum sırasında kaçırdığınız bazı önemli bileşenleri düşünmek…

Güvenlik duvarı ayarlarını yapılandırmak da oldukça önemli bir adımdır. `ufw` (Uncomplicated Firewall) aracını kullanarak, sisteminize gelen ve giden trafiği kontrol altına alabilirsiniz. `sudo ufw enable` komutuyla güvenlik duvarınızı etkinleştirip, ardından hangi portları açmak istediğinizi belirleyebilirsiniz. Portları açmak için `sudo ufw allow 22` gibi komutlar kullanarak SSH erişimini sağlayabilirsiniz. Aklınızda “Acaba bu portları açmak ne kadar güvenli?” sorusu olabilir; ama doğru yapılandırma ile sisteminizin güvenliğini artırabilirsiniz.

Kullanıcı hesapları ve izinleri de bu aşamada göz ardı edilmemesi gereken bir konu. `adduser` komutunu kullanarak yeni bir kullanıcı oluşturabilir ve `usermod` ile bu kullanıcıya gerekli izinleri verebilirsiniz. Unutmayın, her kullanıcının belirli bir rolü olmalı ve bu roller, sistem güvenliğini sağlamak için dikkatle belirlenmelidir. Belki de burada, “Her şeyin bir sınırı vardır” diyerek, kullanıcı haklarına dikkat etmelisiniz.

Son olarak, sistem izleme ve yönetimi için araçlar kurmak, sisteminizin sağlığını takip edebilmeniz açısından faydalı olacaktır. `htop`, `netstat` gibi araçlar, sistem kaynaklarınızı izlemenizi ve ağ trafiğinizi kontrol etmenizi sağlar. Bu araçlar, olası sorunları önceden tespit etmenize yardımcı olur; dolayısıyla, nerede bir sıkıntı olduğunu anlamak için elinizi çabuk tutmalısınız.

Ubuntu 24.04 LTS kurulumu ve ilk ayarları, başlangıçta karmaşık gibi görünse de, adım adım ilerlediğinizde oldukça anlaşılır hale geliyor. Her adım, sisteminizi daha güvenli ve verimli bir hale getiriyor. Bu süreçte, belki de kendinize “Ben bu işi yapabilirim” demek en önemli motivasyon kaynağınız olacaktır. Şimdi harekete geçme zamanı…

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi