Konuyu Açan
Silinen dosyaların kurtarılması, özellikle veri kaybı durumunda önemli bir konu haline gelmiştir. Windows işletim sistemlerinde kullanılan USN (Update Sequence Number) Journal, dosya sisteminde yapılan değişiklikleri takip eden bir kayıt mekanizmasıdır. Bu mekanizma, dosyaların silinmesi gibi önemli olayları kaydederek, belirli koşullar altında silinen dosyaların geri kazanılmasına olanak tanır.
USN Journal, NTFS dosya sistemi üzerinde çalışır ve her dosya ile ilgili yapılan işlemleri kaydeder. Silinen dosyaların kurtarılabilmesi için, öncelikle USN Journal üzerinde bu silme işleminin kaydı bulunmalıdır. Bu kayıtlara ulaşmak için birkaç adım izlenebilir:
Sonuç olarak, USN Journal, silinen dosyaların kurtarılması için önemli bir kaynak sunmaktadır. Ancak bu süreç, dikkat ve doğru araçların kullanımı gerektirir. Kullanıcıların, silinen dosyaları kurtarma konusunda bilgi sahibi olmaları, veri kaybı riskini azaltacaktır.
USN Journal, NTFS dosya sistemi üzerinde çalışır ve her dosya ile ilgili yapılan işlemleri kaydeder. Silinen dosyaların kurtarılabilmesi için, öncelikle USN Journal üzerinde bu silme işleminin kaydı bulunmalıdır. Bu kayıtlara ulaşmak için birkaç adım izlenebilir:
- USN Journal'ı Etkinleştirme: Öncelikle, USN Journal'ın etkin olduğundan emin olun. Bunu yapmak için komut istemcisine "fsutil usn createjournal" komutunu girerek yeni bir USN Journal oluşturabilirsiniz.
- Silinen Dosyaların Kaydı: Silme işlemi gerçekleştikten sonra, USN Journal üzerinde bu işlemin kaydını bulmak için "fsutil usn readjournal" komutunu kullanarak USN kayıtlarını inceleyebilirsiniz.
- Kurtarma Araçları Kullanma: USN Journal'dan elde edilen bilgileri kullanarak, silinen dosyaların kurtarılması için çeşitli yazılımlar mevcuttur. Bu yazılımlar, USN kayıtlarını analiz ederek silinen dosyaların geri kazanılmasına yardımcı olabilir.
- Veri Güvenliği: Silinen dosyaların kurtarılması sürecinde, verilerin üzerine yazılmadığından emin olunmalıdır. Bu nedenle, kurtarma işlemi mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.
Sonuç olarak, USN Journal, silinen dosyaların kurtarılması için önemli bir kaynak sunmaktadır. Ancak bu süreç, dikkat ve doğru araçların kullanımı gerektirir. Kullanıcıların, silinen dosyaları kurtarma konusunda bilgi sahibi olmaları, veri kaybı riskini azaltacaktır.