VDS Sunucularda OOM (Out of Memory) Killer Hatası: Debian ve CyberPanel ile Adım Adım Kurulum Rehberi

0 Yanıtlar 0 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #0
İşletim sistemi üzerinde çalışan uygulamaların, özellikle de web barındırma ortamlarının performansı ve kararlılığı, kullanılan sunucu kaynaklarının etkin yönetimine bağlıdır. VDS (Virtual Dedicated Server) ortamlarında sıkça karşılaşılan "OOM Killer" hatası, sistemin fiziksel belleği tükenip de artık yeni süreçleri başlatamadığı veya mevcut süreçleri sürdüremediği durumlarda devreye giren kritik bir uyarıdır. Bu hatanın temel sebebi, genellikle bellek yetersizliği veya bellek kullanımını optimize etmemekle ilgilidir. Bu yazıda, Debian tabanlı bir sistemde CyberPanel kurulumundan sonra OOM Killer hatasının önüne geçmek adına adım adım çözüm ve yapılandırma süreçlerini detaylandıracağız.

Öncelikle, OOM Killer’ın nasıl çalıştığını anlamak önemli. Linux sistemlerde, bellek tükenme durumunda, kernel en düşük öncelikli süreçleri sonlandırarak sistemi koruma altına alır. Bu süreçler bazen kritik olmayan uygulamalar olsa da, bazen önemli servislerin de sonlandırılmasına neden olur. Bu noktada, bellek kullanımını optimize etmek ve kernel’in öncelik sıralamasını doğru yapılandırmak gerekir.

İlk adım olarak, sisteminizde toplam bellek kullanımını ve hangi uygulamaların en fazla belleği tükettiğini izlemek gerekir. Aşağıdaki komutlar ile detaylı bilgileri görebilirsiniz:

CODE
1234
free -m
top -o %MEM
htop

CyberPanel ve OpenLiteSpeed gibi web sunucuları, yüksek trafik dönemlerinde bellek tüketimini artırabilir. Bu nedenle, aşağıdaki çözümlerle bellek kullanımını dengelemek gerekir:

1. Swap Alanı Eklemek veya Genişletmek:

Swap, RAM yetersiz kalınca devreye giren sanal bellek alanıdır. Yetersiz swap, OOM hatasını tetikleyebilir. Yeni swap alanı oluşturmak veya mevcut olanı artırmak, sistemin bellek ihtiyacını hafifletir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

fallocate -l 4G /swapfile
chmod 600 /swapfile
mkswap /swapfile
swapon /swapfile
echo "/swapfile none swap defaults 0 0" | tee -a /etc/fstab

1. Oom Killer Parametrelerini Yapılandırmak:

Kernel parametreleri ile, hangi süreçlerin öncelikli sonlandırılacağını belirleyebilirsiniz. Bunun için /etc/sysctl.conf veya /etc/default/grub dosyalarını düzenleyebilirsiniz. Örneğin, oom_score_adj ile belirli servislerin önceliklerini ayarlayabilirsiniz.

1. Bellek Limitlerini ve Servis Önceliklerini Ayarlamak:

CyberPanel ve OpenLiteSpeed servisleri için systemd üzerinde bellek limitleri belirleyebilirsiniz. Örneğin:

CODE
12
sudo systemctl edit lsws

İçerisine şu satırları ekleyebilirsiniz:

CODE
123
[Service]
MemoryLimit=2G

Bunlar, sunucunun belli servisler üzerinde aşırı bellek kullanmasını engeller. Aynı zamanda, web trafiğiniz arttıkça, önbellekleme ve gzip sıkıştırma gibi optimizasyonlar da bellek kullanımını azaltacaktır.

1. Sistem Güncellemeleri ve Kernel Optimizasyonu:

Güncel kernel sürümleri, bellek yönetimi konusunda geliştirilmiş algoritmalar içerir. Ayrıca, vm.overcommit_memory ve vm.overcommit_ratio ayarlarını optimize etmek de faydalıdır:

CODE
123
sysctl -w vm.overcommit_memory=2
sysctl -w vm.overcommit_ratio=80

Bu ayarlarla, bellek yetersizliği durumlarında kernel’in aşırı taahhütte bulunmasını engelleyebilirsiniz.

Son olarak, düzenli olarak bellek kullanımını izlemek ve gereksiz servisleri kapatmak, OOM Killer’ın devreye girmesini önleyebilir. Ayrıca, sunucu kaynaklarını yeterince genişletmek veya trafik artışlarına uygun planlama yapmak da uzun vadeli çözümler arasında yer alır.

İşte bu adımlar, Debian tabanlı VDS sunucularda CyberPanel kullanırken OOM Killer hatalarının önüne geçmek için temel ve etkili yöntemlerdir. Sisteminizin performansını ve kararlılığını artırmak adına, bu yapılandırmaları düzen

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi