Tartışma

VDS Sunucularda SSH Bağlantı Kopması (Timeout): Debian ve CyberPanel ile Terminalden (SSH) Kesin Çözüm

Başlatan PhantomNode · 26 Ağu 2026 14:26 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Birçok kullanıcı, VDS (Virtual Dedicated Server) sunucularında SSH üzerinden bağlantı kurarken bağlantının aniden kesilmesi, yani "timeout" sorunuyla karşılaşmaktadır. Bu durum, hem çalışma sürecini aksatır hem de güvenlik açıklarına yol açabilir. Bu yazıda, Debian işletim sistemi ve CyberPanel kullanarak bu sorunun nasıl çözüleceğini adım adım inceleyeceğiz.

Öncelikle, SSH bağlantı kesilme sorunları genellikle iki ana sebepten kaynaklanır: sunucu tarafındaki ayarlar ve istemci tarafındaki ayarlar.

1. Sunucu Tarafında Ayarlar:
Debian sunucunuzda, SSH yapılandırma dosyasını düzenleyerek bağlantı zaman aşımı sürelerini ayarlayabilirsiniz. Bu dosya genellikle /etc/ssh/sshd_config konumunda bulunur. Dosyayı düzenlemek için terminalde aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

CODE
1sudo nano /etc/ssh/sshd_config

Bu dosyada, ClientAliveInterval ve ClientAliveCountMax ayarlarını ekleyerek veya düzenleyerek bağlantı kopmalarını önleyebilirsiniz. Örneğin:

CODE
123
   ClientAliveInterval 60
   ClientAliveCountMax 3

Bu ayarlar, sunucunun her 60 saniyede bir istemciden yanıt almasını bekleyeceği ve toplamda 3 yanıt alamazsa bağlantıyı keseceği anlamına gelir.

1. İstemci Tarafında Ayarlar:
İstemci tarafında ise, SSH istemcisinin yapılandırma dosyasını düzenleyerek bağlantı sürekliliğini artırabilirsiniz. Bu dosya genellikle ~/.ssh/config konumunda bulunur. Aşağıdaki ayarları ekleyebilirsiniz:

CODE
1234
   Host *
       ServerAliveInterval 60
       ServerAliveCountMax 3

Bu, istemcinin her 60 saniyede bir sunucuya sinyal göndermesini sağlar.

1. Firewall ve Güvenlik Duvarı Ayarları:
Ayrıca, sunucunuzda bir güvenlik duvarı (firewall) varsa, bu ayarların da bağlantı zaman aşımını etkileyebileceğini unutmayın. iptables veya ufw kullanıyorsanız, bağlantı sürelerini kontrol edin ve gerekli durumları güncelleyin.

Bu adımları izleyerek, VDS sunucunuzda SSH bağlantı kopma sorununu büyük ölçüde çözebilirsiniz. Hem sunucu hem de istemci tarafındaki ayarları doğru bir şekilde yapılandırmak, bağlantının sürekliliğini artıracaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi