Konuyu Açan
Swap bellek, fiziksel RAM’in yetersiz kaldığı durumlarda işletim sisteminin kullandığı bir bellek alanıdır. VDS sunucularında swap belleğin dolması, sunucunun performansını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, doğru bir yapılandırma yapmak kritik öneme sahiptir.
Öncelikle, bir VDS sunucusu kurarken, Ubuntu işletim sistemi ile başlayacağız. Ubuntu, sunucu yönetimi için popüler bir seçimdir ve geniş bir topluluk desteğine sahiptir. İlk adım olarak, sunucuyu kurarken uygun bir disk alanı ayırmalısınız. Genel bir kural olarak, RAM miktarının iki katı kadar swap alanı ayırmak önerilmektedir. Ancak, bu durum sunucunun kullanım amacına göre değişebilir.
Kurulumdan sonra, swap alanını oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
DirectAdmin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, sunucunuzun performansını izlemek için bazı araçlar kullanabilirsiniz. Örneğin, komutu ile sistem kaynaklarınızı görebilir ve swap kullanımını takip edebilirsiniz.
Sonuç olarak, VDS sunucularında swap bellek yönetimi, sunucunun performansı açısından kritik bir rol oynamaktadır. Doğru yapılandırma ve düzenli izleme ile sunucu performansınızı artırabilir ve olası sorunları önleyebilirsiniz.
Öncelikle, bir VDS sunucusu kurarken, Ubuntu işletim sistemi ile başlayacağız. Ubuntu, sunucu yönetimi için popüler bir seçimdir ve geniş bir topluluk desteğine sahiptir. İlk adım olarak, sunucuyu kurarken uygun bir disk alanı ayırmalısınız. Genel bir kural olarak, RAM miktarının iki katı kadar swap alanı ayırmak önerilmektedir. Ancak, bu durum sunucunun kullanım amacına göre değişebilir.
Kurulumdan sonra, swap alanını oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- komutunu kullanarak 2 GB boyutunda bir swap dosyası oluşturun.CODE
1
sudo fallocate -l 2G /swapfile
- Dosyanın uygun izinlere sahip olduğundan emin olun: .CODE
1
sudo chmod 600 /swapfile
- Swap alanını formatlamak için komutunu çalıştırın.CODE
1
sudo mkswap /swapfile
- Swap alanını etkinleştirmek için komutunu kullanın.CODE
1
sudo swapon /swapfile
- Swap alanının otomatik olarak başlatılmasını sağlamak için ekleyin.CODE
1
echo '/swapfile none swap sw 0 0' | sudo tee -a /etc/fstab
DirectAdmin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, sunucunuzun performansını izlemek için bazı araçlar kullanabilirsiniz. Örneğin,
CODE
1htopSonuç olarak, VDS sunucularında swap bellek yönetimi, sunucunun performansı açısından kritik bir rol oynamaktadır. Doğru yapılandırma ve düzenli izleme ile sunucu performansınızı artırabilir ve olası sorunları önleyebilirsiniz.