Tartışma

WHOIS Monitoring Script

Başlatan DataNomad · 05 Nis 2026 16:00 · 22 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Bir WHOIS monitoring scripti hazırlamak, alan adlarının kaydını ve durumunu takip etmenin etkili bir yoludur. Bu script, belirli alan adlarının WHOIS verilerini düzenli aralıklarla kontrol eder ve herhangi bir değişiklik olduğunda sizi uyarır. Yani, alan adının sahibi, iletişim bilgileri veya kayıt durumu gibi önemli bilgilerin anlık değişimlerini gözlemleyebilirsiniz. Peki, bu scripti nasıl yazmalısınız? İlk adım olarak, bir programlama dili seçmelisiniz. Python, bu tür işler için oldukça uygun bir seçenek çünkü kütüphaneleri sayesinde HTTP istekleri yapmak ve veri işlemek oldukça kolay.

Scriptin temel yapısını kurarken, öncelikle gerekli kütüphaneleri yüklemeniz gerekir. `requests` ve `whois` kütüphaneleri, WHOIS verilerine ulaşmak için oldukça etkilidir. Bu kütüphaneleri yükledikten sonra, hedef alan adının WHOIS bilgilerini çekmek için bir fonksiyon yazmalısınız. Bu fonksiyon, bulunduğunuz sunucudan WHOIS sorgusu yaparak, dönen veriyi bir değişkende saklar. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, dönen verinin formatıdır. Genelde metin olarak gelir, bu nedenle doğru şekilde ayrıştırmak için düzenli ifadeler (regex) kullanmak gerekebilir.

İkinci adım, çektiğiniz WHOIS verisini kontrol etmektir. Elde ettiğiniz bilgileri, önceden kaydettiğiniz verilerle karşılaştırabilirsiniz. Eğer bir değişim tespit ederseniz, kullanıcıya bir bildirim göndermenin yollarını düşünmelisiniz. Bu bildirimler, e-posta, SMS veya bir uygulama içi uyarı şeklinde olabilir. Örneğin, Python'da `smtplib` kütüphanesi ile e-posta gönderme işlemi oldukça basittir. Bunu yaparken, hangi bilgilerin değiştiğini de belirtmek, kullanıcı için oldukça faydalı olacaktır.

Son olarak, scriptinizi düzenli aralıklarla çalıştırmak için bir zamanlayıcı kurmalısınız. Python'da `schedule` kütüphanesi, belirli zaman dilimlerinde belirli görevleri yerine getirmek için kullanışlıdır. Bu sayede, scriptiniz belirlediğiniz zaman dilimlerinde otomatik olarak çalışır ve WHOIS bilgilerini güncelleyerek değişiklikleri kontrol eder. Kullanıcı dostu bir deneyim sunmak için, scriptin çıktısını log dosyalarına kaydetmek de iyi bir fikir olabilir. Böylece, geçmişteki değişimleri takip edebilir, gerektiğinde analiz yapabilirsiniz.

Bu tür bir script yazmak, başlangıçta karmaşık gibi görünse de, adım adım ilerleyerek oldukça ulaşılabilir bir hedef haline gelir. Kendi scriptinizi geliştirirken, sık sık test etmeyi unutmayın. Hataları erken aşamada yakalamak, ilerideki sorunları minimize eder. Unutmayın, bu süreçte sabırlı olmak ve hata yapmaktan korkmamak, öğrenmenizin en etkili yollarından biridir. Kendi projelerinizi geliştirirken, bu bilgileri uygulamak, size sadece teknik beceriler kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda problem çözme yeteneklerinizi de geliştirecektir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi