Windows 11 işletim sistemi, SSD (Solid State Drive) kullanıcıları için birçok optimizasyon seçeneği sunmaktadır. SSD'lerin hızlı veri okuma ve yazma kapasiteleri, sistem performansını önemli ölçüde artırırken, doğru ayarlamalar yapılmadığında bu potansiyel tam olarak kullanılamayabilir. İşte Windows 11 SSD optimizasyonu için dikkate almanız gereken bazı önemli adımlar:
1. TRIM Komutunu Aktifleştirin: TRIM, SSD'lerin performansını korumak için kritik bir özelliktir. Windows 11, TRIM'i otomatik olarak etkinleştirir, ancak bunu kontrol etmek iyi bir fikirdir. Komutu kontrol etmek için komut istemcisini yönetici olarak açın ve aşağıdaki komutu girin:
Sonuç “DisableDeleteNotify = 0” ise TRIM aktiftir. Eğer “1” ise, TRIM'i etkinleştirmek için şu komutu girin:
2. Hızlı Başlatmayı Kapatın: Hızlı başlatma, sistem açılış süresini kısaltmak için tasarlanmıştır, ancak SSD performansını olumsuz etkileyebilir. Bunu devre dışı bırakmak için Denetim Masası’na gidin, “Güç Seçenekleri”ni açın ve “Güç Düğmeleri ve Şu Anda Bulunan Ayarlar” kısmına gidin. “Hızlı Başlatmayı Aç” seçeneğini kaldırın.
3. Disk Birleştirmeyi Devre Dışı Bırakın: SSD'lerin mekanik parçaları olmadığı için, geleneksel disk birleştirme işlemleri gereksizdir. Windows 11, SSD'ler için otomatik olarak optimizasyon yapar. Ancak, birleştirme işlemini tamamen devre dışı bırakmak isterseniz, “Disk Birleştirme ve Optimizasyon Araçları”na gidin ve SSD'nizi seçtikten sonra “Ayarlar”dan birleştirmenin devre dışı olduğunu kontrol edin.
4. Dosya Sistemini NTFS Olarak Ayarlayın: SSD'nizin dosya sistemi NTFS olmalıdır. Bu, daha iyi veri yönetimi ve performans sağlar. Disk yönetimi aracını kullanarak dosya sisteminizi kontrol edebilir ve gerekirse NTFS formatına dönüştürebilirsiniz.
Sonuç olarak, Windows 11 işletim sisteminizdeki SSD optimizasyonu, performansınızı artırmak için oldukça önemlidir. Bu adımları takip ederek, SSD'nizin verimliliğini en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
1. TRIM Komutunu Aktifleştirin: TRIM, SSD'lerin performansını korumak için kritik bir özelliktir. Windows 11, TRIM'i otomatik olarak etkinleştirir, ancak bunu kontrol etmek iyi bir fikirdir. Komutu kontrol etmek için
CODE
1cmdCODE
1fsutil behavior query DisableDeleteNotifySonuç “DisableDeleteNotify = 0” ise TRIM aktiftir. Eğer “1” ise, TRIM'i etkinleştirmek için şu komutu girin:
CODE
1fsutil behavior set DisableDeleteNotify 02. Hızlı Başlatmayı Kapatın: Hızlı başlatma, sistem açılış süresini kısaltmak için tasarlanmıştır, ancak SSD performansını olumsuz etkileyebilir. Bunu devre dışı bırakmak için Denetim Masası’na gidin, “Güç Seçenekleri”ni açın ve “Güç Düğmeleri ve Şu Anda Bulunan Ayarlar” kısmına gidin. “Hızlı Başlatmayı Aç” seçeneğini kaldırın.
3. Disk Birleştirmeyi Devre Dışı Bırakın: SSD'lerin mekanik parçaları olmadığı için, geleneksel disk birleştirme işlemleri gereksizdir. Windows 11, SSD'ler için otomatik olarak optimizasyon yapar. Ancak, birleştirme işlemini tamamen devre dışı bırakmak isterseniz, “Disk Birleştirme ve Optimizasyon Araçları”na gidin ve SSD'nizi seçtikten sonra “Ayarlar”dan birleştirmenin devre dışı olduğunu kontrol edin.
4. Dosya Sistemini NTFS Olarak Ayarlayın: SSD'nizin dosya sistemi NTFS olmalıdır. Bu, daha iyi veri yönetimi ve performans sağlar. Disk yönetimi aracını kullanarak dosya sisteminizi kontrol edebilir ve gerekirse NTFS formatına dönüştürebilirsiniz.
Sonuç olarak, Windows 11 işletim sisteminizdeki SSD optimizasyonu, performansınızı artırmak için oldukça önemlidir. Bu adımları takip ederek, SSD'nizin verimliliğini en üst düzeye çıkarabilirsiniz.