Tartışma

Windows Gelişmiş Rehber: Windows Etkinleştirme (Lisans) Hatası xCF ve Denetim Masası ile SFC ve DISM Komutları ile Dosya

Başlatan RootVision · 31 Ağu 2026 05:56 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Windows işletim sistemlerinde kullanıcılar, zaman zaman lisansla ilgili xCF hata kodlarıyla karşılaşabiliyorlar. Bu hatalar genellikle etkinleştirme sürecindeki sorunlardan kaynaklanıyor. Bu yazıda, xCF hata kodlarını anlamak, çözmek için kullanabileceğiniz Denetim Masası ayarları ve SFC (System File Checker) ile DISM (Deployment Imaging Service and Management Tool) komutlarını nasıl kullanabileceğiniz hakkında detaylı bilgi vereceğim.

Hata Kodu xCF Nedir?

xCF hata kodları, Windows'un etkinleştirilmesi sırasında yaşanan bir sorunu temsil eder. Genellikle internet bağlantısı sorunları, lisans anahtarının geçersiz olması veya sistem dosyalarında bozulma gibi nedenlerden kaynaklanabilir. İlk adım olarak, Denetim Masası’na giderek “Sistem” sekmesinden etkinleştirme durumunu kontrol edebilirsiniz. Eğer sisteminizin etkinleştirilmediğini görüyorsanız, lisans anahtarını yeniden girmek veya Windows'un güncellemelerini kontrol etmek gerekebilir.

SFC ve DISM ile Dosya Onarımı

Eğer etkinleştirme sorunları devam ediyorsa, sistem dosyalarınızda bir bozulma olabilir. Bu durumda, SFC ve DISM komutları devreye giriyor.

• SFC Komutu:
    1. Başlat menüsüne sağ tıklayın ve “Windows PowerShell (Yönetici)” seçeneğini seçin.
    2. Açılan pencerede
      CODE
      1sfc /scannow
      komutunu girin ve Enter’a basın.
    3. Tarama tamamlandıktan sonra, sorun tespit edilirse, otomatik olarak onarımlar yapılacaktır.

• DISM Komutu:
    1. Yine “Windows PowerShell (Yönetici)” penceresini açın.
    2. CODE
      1DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
      komutunu yazın ve Enter’a basın.
    3. Bu işlem, Windows görüntünüzdeki hataları onararak sistemin daha stabil çalışmasına yardımcı olacaktır.

Her iki yöntem de sisteminizdeki bozuk dosyaları tespit edip onararak, xCF hata kodunun çözülmesine katkıda bulunabilir.

Sonuç olarak, Windows etkinleştirme hatalarıyla başa çıkmak için bu adımları izlemek, sorunlarınızı büyük ölçüde azaltacaktır. Gerekirse, Microsoft destek hattı ile iletişime geçmek de bir seçenek olabilir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi