Tartışma

Adım Adım Kesin Çözüm ve Onarım: Windows Üzerinde Yüksek RAM ve Bellek Tüketimi

Başlatan DarkProtocol · 06 Eyl 2026 17:05 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Bilgisayar performansını olumsuz etkileyen yüksek RAM ve bellek kullanımı, özellikle uzun süre açık kalan sistemlerde sıkça karşılaşılan bir sorudur. Bu durumda sisteminizin yavaşlaması, donma veya çökme gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Peki, bu durumu nasıl adım adım çözebilir ve onarabilirsiniz? İşte detaylı ve sistematik bir rehber.

İlk olarak, bellek kullanımını sürekli izlemek gerekir. Görev Yöneticisi'ni açıp (Ctrl+Shift+Esc) “Performans” sekmesinden RAM kullanımını gözlemleyin. Yüksek kullanımın sebebini anlamak için “İşlemler” sekmesinde hangi uygulamaların veya süreçlerin fazla bellek tükettiğine bakmak önemli. Bu noktada, bazen virüs veya zararlı yazılımlar da aşırı bellek kullanımı yapabilir, bu nedenle tam bir antivirüs taraması önerilir.

İkinci aşamada, sistemde gereksiz başlangıç programlarını devre dışı bırakmak faydalı olur. “Görev Yöneticisi” veya “Sistem Yapılandırması” (msconfig) kullanarak otomatik çalışan uygulamaları minimize edebilirsiniz. Ayrıca, kullanılmayan veya eski sürücüleri güncellemek veya kaldırmak, sistem stabilitesini artırır.

Üçüncü adımda, bellek sızıntılarına karşı dikkatli olmak gerekir. Özellikle belirli uygulamaların sürekli artan bellek kullanımı gösteriyorsa, bu uygulamaların güncellemelerini kontrol edin veya yeniden yükleyin. Ayrıca, Windows'un belleği verimli kullanması için “Bellek Tanılama” araçlarını çalıştırmak, donanım arızası olasılıklarını ortadan kaldırır.

En sonunda, fiziksel RAM yükseltmesi veya sanal bellek ayarlarını optimize etmek gerekebilir. Sanal bellek miktarını, sistemin toplam kapasitesine göre ayarlamak veya otomatik yönetimi aktif etmek performansı artırabilir.

Yüksek RAM kullanımı sorunu, çoğu zaman sistem yapılandırması veya yazılım hatalarından kaynaklanır. Bu noktada, detaylı analiz ve düzenli bakım, bilgisayarın stabil ve hızlı çalışmasını sağlar. Bellek sorunlarının kökenine inmek ve kalıcı çözümler üretmek, sistem sağlığını korumanın anahtarıdır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi