Konuyu Açan
Sistem dosyalarının bozulması, Windows Server üzerinde Mavi Ekran (BSOD) hatası ile sonuçlanabilir. Bu tür hatalar, genellikle sistem dosyalarının uyumsuzluğu veya bozulması nedeniyle ortaya çıkar ve sistemin kararsız çalışmasına yol açar. Bu durumda, SFC (System File Checker) ve DISM (Deployment Imaging Service and Management Tool) araçlarını kullanarak bozuk dosyaları onarmak oldukça etkilidir.
Adım 1: Komut İstemcisini Yönetici Olarak Açma
Öncelikle, komut istemcisini yönetici yetkileriyle açmalısınız. Bunu yapmak için Windows tuşuna basarak "cmd" yazın, arama sonuçlarında "Komut İstemi"ne sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
Adım 2: SFC Komutunu Çalıştırma
Komut istemcisine şu komutu yazın ve Enter'a basın:
Bu komut, sistem dosyalarınızı tarar ve bozuk veya eksik dosyaları onarmaya çalışır. İşlem tamamlandığında, sonuçları göreceksiniz. Eğer onarım yapıldıysa, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Adım 3: DISM Komutunu Kullanma
Eğer SFC komutu sorunu düzeltmezse, DISM aracı ile devam edebilirsiniz. Komut istemcisine şu komutu yazın:
Bu komut, Windows görüntüsünü onarır ve eksik bileşenleri geri yükler. İşlem tamamlandığında, sisteminizi yeniden başlatın.
Sonuç
SFC ve DISM araçları, Windows Server üzerinde Mavi Ekran hataları ile başa çıkmak için oldukça etkili yöntemlerdir. Bu süreç, sisteminizin kararlılığını artırabilir ve performansını iyileştirebilir. Bu komutları denedikten sonra sisteminizdeki değişiklikler hakkında notlar almak, gelecekteki sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
Adım 1: Komut İstemcisini Yönetici Olarak Açma
Öncelikle, komut istemcisini yönetici yetkileriyle açmalısınız. Bunu yapmak için Windows tuşuna basarak "cmd" yazın, arama sonuçlarında "Komut İstemi"ne sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
Adım 2: SFC Komutunu Çalıştırma
Komut istemcisine şu komutu yazın ve Enter'a basın:
CODE
1sfc /scannowBu komut, sistem dosyalarınızı tarar ve bozuk veya eksik dosyaları onarmaya çalışır. İşlem tamamlandığında, sonuçları göreceksiniz. Eğer onarım yapıldıysa, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Adım 3: DISM Komutunu Kullanma
Eğer SFC komutu sorunu düzeltmezse, DISM aracı ile devam edebilirsiniz. Komut istemcisine şu komutu yazın:
CODE
1DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealthBu komut, Windows görüntüsünü onarır ve eksik bileşenleri geri yükler. İşlem tamamlandığında, sisteminizi yeniden başlatın.
Sonuç
SFC ve DISM araçları, Windows Server üzerinde Mavi Ekran hataları ile başa çıkmak için oldukça etkili yöntemlerdir. Bu süreç, sisteminizin kararlılığını artırabilir ve performansını iyileştirebilir. Bu komutları denedikten sonra sisteminizdeki değişiklikler hakkında notlar almak, gelecekteki sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.