Tartışma

ADX ve RSI Birlikte Kullanılır mı?

Başlatan NeonSpectre · 25 Ağu 2026 10:30 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Bir yatırımcının teknik analizdeki en önemli araçları arasında, ADX (Average Directional Index) ve RSI (Relative Strength Index) yer almaktadır. Bu iki göstergenin bir arada kullanımı, yatırım stratejilerini daha etkili hale getirebilir. Ancak, bu göstergelerin birbirini nasıl tamamladığını anlamak önemlidir.

ADX Nedir?
ADX, bir piyasanın ne kadar güçlü bir trend içinde olduğunu ölçen bir göstergedir. 0 ile 100 arasında bir değer alır, genellikle 20'nin altındaki değerler zayıf trendi, 20 ile 40 arasındaki değerler orta seviyede bir trendi, 40'ın üzerindeki değerler ise güçlü bir trendi gösterir. ADX, yalnızca trendin gücünü ölçer, yönü hakkında bilgi vermez.

RSI Nedir?
RSI ise, belirli bir dönem içinde fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçen bir momentum göstergesidir. 0 ile 100 arasında değer alır ve genellikle 30’un altındaki değerler aşırı satım, 70’in üzerindeki değerler ise aşırı alım durumunu gösterir. RSI, fiyatların ne kadar süreyle aşırı alım veya satım koşullarında kaldığını belirlemek için kullanılır.

ADX ve RSI’nin Birlikte Kullanımı
Bu iki göstergeyi bir arada kullanmanın avantajı, yatırımcıların hem trendin gücünü hem de piyasanın aşırı alım veya satım durumunu değerlendirebilmeleridir. Örneğin, ADX değeri 25'in üzerine çıktığında güçlü bir trendin varlığına işaret ederken, RSI'nın 70'in üzerinde olması, bir düzeltme beklenebileceğini gösterir. Bu durumda, yatırımcılar, fiyatın geri çekileceği beklentisiyle pozisyon alabilirler.

Sonuç
ADX ve RSI'nın bir arada kullanımı, yatırımcıların daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olabilir. Ancak, her iki göstergeyi de dikkate alarak sinyalleri değerlendirmek ve başka analiz yöntemleriyle desteklemek önemlidir. Böylece, daha sağlam bir strateji oluşturmak mümkün hale gelir.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi