Tartışma

CCI ve RSI Arasındaki Fark Nedir?

Başlatan ofaman · 27 Ağu 2026 00:31 · 2 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
CCI (Commodity Channel Index) ve RSI (Relative Strength Index), teknik analizde sıklıkla kullanılan iki önemli göstergedir. Her iki gösterge de piyasa momentumunu ölçmek için tasarlanmış olsa da, işleyiş şekilleri ve sağladıkları bilgiler açısından belirgin farklılıklar taşımaktadır.

CCI Nedir?
CCI, bir varlığın fiyatının ortalama fiyat seviyesinden ne kadar uzakta olduğunu ölçer. Genellikle 14 dönemlik bir hesaplama ile elde edilir. CCI değeri +100'ün üzerinde olduğunda aşırı alım, -100'ün altında olduğunda ise aşırı satım durumu olarak değerlendirilir. Örneğin, bir hisse senedinin CCI değeri +150 ise, bu durum hisse senedinin aşırı alım bölgesinde olduğunu gösterir ve muhtemel bir düzeltme beklenebilir.

RSI Nedir?
RSI, bir varlığın son fiyat hareketlerinin gücünü gösteren bir momentum göstergesidir. 0 ile 100 arasında bir değer alır ve genellikle 14 dönemlik bir hesaplama ile uygulanır. RSI değeri 70'in üzerinde olduğunda aşırı alım, 30'un altında olduğunda ise aşırı satım durumu olarak kabul edilir. Örneğin, RSI değeri 75 olan bir hisse senedi, uzun vadede düşüş yaşayabileceği yönünde bir sinyal verebilir.

Farklar:
  • Hesaplama Yöntemi: CCI, fiyatın ortalama seviyeden ne kadar uzaklaştığını ölçerken, RSI, kazanç ve kayıpların oranını değerlendirir.
  • Değer Aralığı: CCI, sınırsız bir aralıkta değer alabilirken, RSI 0 ile 100 arasında sınırlıdır.
  • Kullanım Amacı: CCI daha çok trendin gücünü ve yönünü belirlemek için kullanılırken, RSI piyasanın aşırı alım veya aşırı satım durumlarını tespit etmek için daha yaygın olarak tercih edilir.

Sonuç olarak, CCI ve RSI, piyasa analizi için önemli araçlar olmasına rağmen, farklı hesaplama yöntemleri ve yorumlama biçimleri ile yatırımcılara farklı bilgiler sunar. Bu nedenle, yatırımcıların her iki göstergeyi de kendi stratejilerine uygun bir biçimde kullanmaları faydalı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi