Konuyu Açan
CyberPanel, web sunucusu yönetimi için kullanıcı dostu bir arayüz sunan güçlü bir kontrol panelidir. CentOS üzerinde CyberPanel kurulumu yapmak, web projelerinizi yönetmek için önemli bir adım olabilir. Bu yazıda, CentOS 7 veya 8 üzerinde VDS yapılandırmanızı sıfırdan yaparak CyberPanel kurulumunu gerçekleştireceğiz.
İlk Adım: Sunucu Hazırlığı
Öncelikle, CentOS işletim sistemi yüklü bir VDS (Virtual Dedicated Server) oluşturmalısınız. VDS'iniz üzerinde root erişiminiz olduğundan emin olun. Sunucunun güncel olduğundan emin olmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:
İkinci Adım: Gerekli Paketlerin Kurulumu
CyberPanel kurulumu için bazı temel paketlerin yüklenmesi gerekmektedir. Aşağıdaki komut ile gerekli paketleri yükleyin:
Üçüncü Adım: CyberPanel Kurulumu
CyberPanel'i kurmak için aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın. Bu komut, CyberPanel kurulum skriptini indirip çalıştıracaktır:
Kurulum sırasında, sizden bazı seçenekler istenecektir. Burada, Litespeed veya OpenLiteSpeed arasında seçim yapabilirsiniz. Önerilen yapılandırma genellikle OpenLiteSpeed'tir.
Dördüncü Adım: Kurulumu Tamamlama ve Giriş
Kurulum tamamlandığında, size CyberPanel'e giriş yapmanız için gerekli bilgiler verilecektir. Genellikle, web arayüzüne
Sonuç
CyberPanel kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandığında, artık web projelerinizi yönetmek için kullanmaya başlayabilirsiniz. İstemci yönetimi, e-posta ayarları ve yedekleme gibi birçok özellik sunan bu panel, sunucu yönetimini oldukça basit hale getirir. CyberPanel ile ilgili deneyimlerinizi ve karşılaştığınız sorunları paylaşmak isterseniz, tartışmaya katılabilirsiniz.
İlk Adım: Sunucu Hazırlığı
Öncelikle, CentOS işletim sistemi yüklü bir VDS (Virtual Dedicated Server) oluşturmalısınız. VDS'iniz üzerinde root erişiminiz olduğundan emin olun. Sunucunun güncel olduğundan emin olmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:
CODE
1yum update -yİkinci Adım: Gerekli Paketlerin Kurulumu
CyberPanel kurulumu için bazı temel paketlerin yüklenmesi gerekmektedir. Aşağıdaki komut ile gerekli paketleri yükleyin:
CODE
1yum install -y wgetÜçüncü Adım: CyberPanel Kurulumu
CyberPanel'i kurmak için aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın. Bu komut, CyberPanel kurulum skriptini indirip çalıştıracaktır:
CODE
12wget https://cyberpanel.net/install.sh
sh install.shKurulum sırasında, sizden bazı seçenekler istenecektir. Burada, Litespeed veya OpenLiteSpeed arasında seçim yapabilirsiniz. Önerilen yapılandırma genellikle OpenLiteSpeed'tir.
Dördüncü Adım: Kurulumu Tamamlama ve Giriş
Kurulum tamamlandığında, size CyberPanel'e giriş yapmanız için gerekli bilgiler verilecektir. Genellikle, web arayüzüne
https://your-server-ip:8090 adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Giriş yapmak için verilen kullanıcı adı ve şifreyi kullanın.Sonuç
CyberPanel kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandığında, artık web projelerinizi yönetmek için kullanmaya başlayabilirsiniz. İstemci yönetimi, e-posta ayarları ve yedekleme gibi birçok özellik sunan bu panel, sunucu yönetimini oldukça basit hale getirir. CyberPanel ile ilgili deneyimlerinizi ve karşılaştığınız sorunları paylaşmak isterseniz, tartışmaya katılabilirsiniz.