Laravel Composer Kurulumu

0 Yanıt 1 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Laravel, PHP tabanlı en popüler web framework'lerinden biridir ve Composer kullanmadan kurulum veya güncelleme yapmak mümkün değildir. Bu nedenle, Laravel ile çalışmaya başlamadan önce Composer’ın sisteminizde doğru şekilde kurulduğundan emin olmanız gerekir. Bu süreç, özellikle Windows ve Linux platformları için farklı adımlar içermektedir. İşte detaylı ve adım adım Laravel Composer kurulumu ve yapılandırma süreci:

1. Composer’ın Sisteminizde Yüklenip Yüklenmediğini Kontrol Edin
İlk adım, Composer’ın sisteminizde kurulu olup olmadığını kontrol etmektir. Bunu terminal veya komut istemcisinde şu komutla yapabilirsiniz:
KOD
1composer --version

Eğer versiyon bilgisi çıkıyorsa, Composer kurulu ve çalışıyor demektir. Eğer hata alıyorsanız veya komut bulunamadı uyarısı görüyorsanız, kuruluma başlamalısınız.

2. Composer Kurulumu
a) Windows Kullanıcıları:
  • Composer Windows Installer bağlantısından kurulum dosyasını indirin.
  • Kurulum sihirbazını takip ederek, Composer’ı global olarak sisteminize yükleyin. Kurulum sırasında PHP’nin yüklü ve ortam değişkenlerine ekli olduğundan emin olun.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra komut istemcisinde tekrar
    KOD
    1composer --version
    komutunu çalıştırarak doğrulayın.

b) Linux Kullanıcıları:
  • Terminalde şu komutları kullanabilirsiniz:

KOD
1php -r "copy('https://getcomposer.org/installer', 'composer-setup.php');"

KOD
1php composer-setup.php --install-dir=/usr/local/bin --filename=composer

• Bu komutlar, Composer’ı sistem genelinde kullanılabilir hale getirir. Kurulumun başarılı olduğunu
    KOD
    1composer --version
    ile kontrol edin.

3. Güncelleme ve Problemler
Eğer Composer kurulu ise ve güncelleme yapmak isterseniz:
KOD
1composer self-update

veya Laravel projelerinde bağımlılıkları güncellemek için:
KOD
1composer update

Kurulum sonrası PHP ve PHP uzantılarının uygun versiyonlara sahip olduğundan da emin olun. Laravel 9 ve sonrası için PHP 8.0 veya üzeri gereklidir ve Composer’ın düzgün çalışması bu ortamın sağlanmasına bağlıdır.

Bu adımlar, Laravel ile başlamadan önce Composer’ın sisteminizde düzgün şekilde kurulu ve yapılandırılmış olmasını sağlar.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi