Laravel LiteSpeed Kurulumu: Adım Adım Rehber

0 Yanıt 0 Görüntülenme
·
Katılımcılar
Konuyu Açan #1
Gelişen web uygulamaları ve yüksek trafikli siteler için performans optimizasyonu büyük önem taşır. Laravel gibi modern PHP çerçeveleriyle uyumlu, yüksek performanslı web sunucuları arasında LiteSpeed, özellikle hız ve ölçeklenebilirlik açısından öne çıkar. Bu nedenle, Laravel projelerinde LiteSpeed kullanmak, hem sunucu yanıt sürelerini azaltır hem de kaynak kullanımı açısından avantaj sağlar. Ancak, kurulumu ve yapılandırması biraz teknik bilgi gerektirebilir. İşte adım adım Laravel ile LiteSpeed entegrasyonu ve optimizasyonu rehberi.

1. Sunucu ve Yazılım Gereksinimleri
İlk olarak, uygun bir sunucu ortamına sahip olmanız gerekiyor. CentOS, CloudLinux veya Ubuntu gibi Linux dağıtımlarında LiteSpeed kurulumu en yaygın tercihtir. Ayrıca, PHP sürümünüzün Laravel ile uyumlu olması şarttır. LiteSpeed, özellikle LSWS (LiteSpeed Web Server) ya da OpenLiteSpeed seçenekleriyle gelir.
  • PHP 7.4 veya daha üstü (Laravel 8 ve sonrası için tavsiye edilir)
  • MySQL veya MariaDB veritabanı
  • Composer ve Laravel CLI araçları (kurulum ve bakım için)

2. LiteSpeed Kurulumu
LiteSpeed’in iki ana sürümü vardır:
  • OpenLiteSpeed (ücretsiz ve açık kaynak)
  • LiteSpeed Enterprise (ücretli, daha gelişmiş özellikler)

OpenLiteSpeed kurulumu genellikle aşağıdaki adımlarla yapılır:

KOD
123456789101112131415161718bash
[b]Sunucu güncellemeleri[/b]
sudo apt update && sudo apt upgrade -y

[b]OpenLiteSpeed resmi deposunu ekle[/b]
wget -O - https://rpms.litespeedtech.com/debian/litespeed_repos.sh | bash

[b]OpenLiteSpeed kurulumu[/b]
sudo apt install openlitespeed -y

[b]PHP modüllerini yükle[/b]
sudo apt install lsphp74 lsphp74-common lsphp74-mysql lsphp74-xml lsphp74-curl -y

[b]PHP sürümünü yapılandır[/b]
sudo /usr/local/lsws/admin/misc/adapt.php

[b]Sunucuyu başlat[/b]
sudo /usr/local/lsws/bin/lswsctrl start

Kurulum sonrası, web arayüzünden veya konfigürasyon dosyalarından PHP ve site ayarlarını yapmanız gerekir.

3. Laravel ve LiteSpeed Entegrasyonu
Laravel projelerini LiteSpeed’e uygun hale getirmek için birkaç önemli adım var:
  • Document root olarak Laravel’in public klasörünü ayarlayın.
  • .htaccess dosyasını LiteSpeed’e uygun hale getirin veya Laravel’in önerdiği yapılandırmayı kullanın.
  • PHP-FPM kullanımı en performanslı seçenektir. /etc/php/7.4/fpm/pool.d/www.conf dosyasını Laravel için optimize edin.

Örneğin, public/.htaccess içeriği genellikle şöyledir:

KOD
12345

RewriteEngine On
    RewriteRule ^(.*)$ index.php [QSA,L]

LiteSpeed, Apache mod_rewrite ile uyumludur, bu nedenle Laravel’in temel .htaccess dosyası genellikle sorun çıkarmadan çalışır.

4. Güvenlik ve Performans Optimizasyonu
  • Önbellekleme: Laravel’in config/cache.php ve routes.php dosyalarını uygun önbellek stratejileriyle optimize edin.
  • OPcache: PHP’nin OPcache özelliğini aktif hale getirerek kod önbelleklemesini sağlayın.
  • Gzip ve Brotli sıkıştırma: LiteSpeed’in ayarlarından aktif edin.
  • HTTPS: SSL sertifikası kurulumunu unutmayın, Let’s Encrypt ücretsiz SSL tercih edilebilir.

Kurulumu tamamladıktan sonra, performans ölçümleri ve izleme araçlarıyla sisteminizin performansını değerlendirmek faydalı olur.

Bu adımlar, Laravel projelerinde LiteSpeed kullanımı için temel bir rehberdir. Doğru yapılandırma ile yüksek trafikli ve güvenilir web uygulamaları geliştirmek mümkündür.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi