Konuyu Açan
MariaDB, MySQL’in bir fork’u olarak geliştirilen ve açık kaynaklı bir veritabanı yönetim sistemidir. Performansı, güvenliği ve ölçeklenebilirliği ile birçok uygulamada tercih edilmektedir. Linux üzerinde MariaDB kurmak oldukça basittir ve aşağıda adım adım bu süreci inceleyeceğiz.
Öncelikle, sisteminizin güncel olduğundan emin olun. Terminali açarak aşağıdaki komutu çalıştırın:
Ardından, MariaDB paketlerini kurmak için gerekli olan komutları sırasıyla uygulayabilirsiniz. Eğer Debian tabanlı bir dağıtım (örneğin Ubuntu) kullanıyorsanız, şu komutları kullanmalısınız:
Kurulum tamamlandığında, MariaDB servisini başlatmak için şu komutu çalıştırın:
Servisin durumu hakkında bilgi almak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
Kurulumdan sonra, güvenlik ayarlarını yapılandırmak için MariaDB'nin güvenlik komutunu çalıştırmalısınız:
Bu komut, sizden kök şifresini ayarlamanızı ve bazı güvenlik ayarlarını yapılandırmanızı isteyecektir. Bu adım, MariaDB’nin güvenliğini artırmak için önemlidir.
Son olarak, MariaDB'ye erişmek için şu komutu kullanabilirsiniz:
Yukarıdaki adımları takip ederek, Linux üzerinde MariaDB veritabanı sistemini başarılı bir şekilde kurmuş olacaksınız. Kurulum sonrası yapılandırma ve optimizasyon adımlarını da dikkate alarak veritabanı performansınızı artırabilirsiniz.
Öncelikle, sisteminizin güncel olduğundan emin olun. Terminali açarak aşağıdaki komutu çalıştırın:
CODE
1sudo apt update && sudo apt upgrade -yArdından, MariaDB paketlerini kurmak için gerekli olan komutları sırasıyla uygulayabilirsiniz. Eğer Debian tabanlı bir dağıtım (örneğin Ubuntu) kullanıyorsanız, şu komutları kullanmalısınız:
CODE
1sudo apt install mariadb-server mariadb-client -yKurulum tamamlandığında, MariaDB servisini başlatmak için şu komutu çalıştırın:
CODE
1sudo systemctl start mariadbServisin durumu hakkında bilgi almak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
CODE
1sudo systemctl status mariadbKurulumdan sonra, güvenlik ayarlarını yapılandırmak için MariaDB'nin güvenlik komutunu çalıştırmalısınız:
CODE
1sudo mysql_secure_installationBu komut, sizden kök şifresini ayarlamanızı ve bazı güvenlik ayarlarını yapılandırmanızı isteyecektir. Bu adım, MariaDB’nin güvenliğini artırmak için önemlidir.
Son olarak, MariaDB'ye erişmek için şu komutu kullanabilirsiniz:
CODE
1sudo mysql -u root -pYukarıdaki adımları takip ederek, Linux üzerinde MariaDB veritabanı sistemini başarılı bir şekilde kurmuş olacaksınız. Kurulum sonrası yapılandırma ve optimizasyon adımlarını da dikkate alarak veritabanı performansınızı artırabilirsiniz.