Tartışma

Sıfırdan Debian VDS: Plesk, MariaDB ve RaxBoard Optimizasyonu

Başlatan QuantumBerk · 27 Ağu 2026 21:11 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Debian tabanlı bir VDS (Virtual Dedicated Server) kurmak, web projelerinizi yönetmek için güçlü bir altyapı sağlar. Bu makalede, sıfırdan bir Debian VDS üzerine Plesk, MariaDB ve RaxBoard optimizasyonunu adım adım ele alacağız.

İlk olarak, Debian işletim sistemini kurarak başlayalım. Debian, stabilitesi ve güvenliği ile bilinir. Sunucunuzu kurduktan sonra, Plesk kontrol panelini yükleyin. Plesk, web sitelerinizi yönetmek için kullanıcı dostu bir arayüz sunar. Plesk’in kurulum sürecinde, gerekli tüm bağımlılıklar otomatik olarak yüklenecektir. Kurulum tamamlandıktan sonra, panel üzerinden MariaDB veritabanı yönetim sistemi kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

MariaDB, MySQL’in bir fork’u olup performansı ve güvenliği ile öne çıkar. Plesk paneli üzerinden MariaDB’yi kurduktan sonra, veritabanı yapılandırmalarını dikkatlice yapmanız önemlidir.
CODE
1my.cnf
dosyasında optimizasyonlar yaparak, sunucunuzun performansını artırabilirsiniz. Örneğin,
CODE
1innodb_buffer_pool_size
değerini sunucunuzun RAM miktarına göre ayarlamak, veritabanı performansını önemli ölçüde artıracaktır.

RaxBoard, forum ve topluluk yönetimi için etkili bir platformdur. Plesk ve MariaDB ile entegrasyonunu sağlamak için RaxBoard’un gereksinimlerini dikkate alarak gerekli modülleri yüklemelisiniz. Ayrıca, RaxBoard’un cache sistemini etkinleştirmek, sayfa yükleme sürelerini azaltarak kullanıcı deneyimini iyileştirir.

Son olarak, sunucunuzun güvenliğini sağlamak için güvenlik duvarı kurallarını gözden geçirin ve gereksiz servisleri kapatın. Güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmek de önemlidir.

Bu adımlar, sıfırdan bir Debian VDS üzerinde Plesk, MariaDB ve RaxBoard optimizasyonu yaparak, yüksek performanslı bir web sunucusu oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi