Tartışma

Sıfırdan Fiziksel (Dedicated) Sunucu Kurulumu: CentOS, Webuzo ve FailBan Optimizasyonu

Başlatan Celal · 07 Eyl 2026 12:31 · 1 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Fiziksel bir sunucu kurmak, özellikle güvenlik ve performans açısından dikkat edilmesi gereken birçok detay içerir. Bu süreç, sistemin temel yapı taşlarını doğru şekilde kurup yapılandırmak ve olası tehditlere karşı önlemler almakla başlar. Bu yazıda, CentOS işletim sistemi üzerinde Webuzo paneli kurulumunu ve FailBan güvenlik aracını optimize ederek, sunucunun hem yönetimini kolaylaştırma hem de güvenliğini artırma yöntemlerini detaylandıracağım.

İlk adım olarak, fiziksel sunucunun donanım bileşenlerini doğru şekilde seçmek ve kurulum ortamını hazırlamak gerekir. İşlemci, RAM ve disk alanı, kullanılacak olan web uygulamaları ve trafik hacmine göre belirlenmelidir. Kurulum sırasında, CentOS'un en güncel ve stabil sürümünü tercih etmek, uzun vadeli güvenlik güncellemeleri ve uyumluluk açısından önemlidir. Kurulum sırasında SSH erişimini güvenli hale getirmek ve root erişimlerini sınırlandırmak, temel güvenlik önlemleri arasında yer alır.

Webuzo paneli, Linux tabanlı sunucular için komple bir hosting yönetim panelidir ve web sitesi, veritabanı ve e-posta yönetimini oldukça kolaylaştırır. Webuzo'yu kurarken, kurulum scriptleri ve otomatik yükleyicilerden faydalanmak, zaman kazandırır. Panel kurulduktan sonra, SSL sertifikası ekleyerek iletişim güvenliğini sağlamak ve gereksiz servisleri devre dışı bırakmak, performans ve güvenlik açısından kritik adımlardır.

FailBan ise, SSH ve diğer servislerdeki brute-force saldırılarına karşı aktif koruma sağlar. FailBan'in yapılandırması sırasında, saldırganların IP adreslerini otomatik olarak engelleyen kurallar belirlenir. Örneğin, belirli sayıda başarısız giriş denemesinden sonra IP'yi kara listeye eklemek veya belirli portlara yönelik saldırıları izlemek mümkündür. FailBan yapılandırması, log dosyalarını düzenli olarak incelemek ve saldırı trendlerini analiz etmekle de desteklenmelidir.

Sonuç olarak, fiziksel bir sunucu kurulumu, temel donanım seçimi ve işletim sistemi kurulumundan başlayıp, yönetim paneli ve güvenlik araçlarının doğru yapılandırılmasıyla tamamlanır. Bu süreç, hem sunucu performansını optimize etmeye hem de olası saldırılara karşı dayanıklılığı artırmaya yöneliktir. Sunucu güvenliği ve yönetimi konusunda detaylı yapılandırma ve düzenli bakım, sistemin sağlıklı ve güvenli kalmasını sağlar.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi