Konuyu Açan
Windows işletim sisteminde Denetim Masası'nın çalışmaması, kullanıcılar için ciddi bir sorun olabilir. Bu durum genellikle Windows Gezgini'nin (Explorer.exe) çökmesi ile ilişkilidir. Explorer.exe, sistemin masaüstü, dosya yönetimi ve Denetim Masası gibi temel bileşenlerini yöneten bir süreçtir. Explorer.exe'nin çökmesi, Denetim Masası'na erişimi engelleyebilir ve bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.
Bu sorunu çözmek için ilk adım genellikle Explorer.exe'yi yeniden başlatmaktır. Bunun için Görev Yöneticisi'ni (Ctrl + Shift + Esc) açarak "İşlemler" sekmesinde "Windows Gezgini"ni bulup sağ tıklayıp "Yeniden Başlat" seçeneğini seçebilirsiniz. Ancak bu yöntem sorunu kalıcı olarak çözmezse, sistem dosyalarını onarmak için SFC (System File Checker) ve DISM (Deployment Imaging Service and Management Tool) komutlarını kullanmak faydalı olabilir.
SFC, sistem dosyalarındaki bozulmaları tespit edip onarmak için kullanılan bir araçtır. Komutu çalıştırmak için:
Bu işlem tamamlandığında, eğer onarılması gereken dosyalar varsa, SFC bunları otomatik olarak onaracaktır. Ancak bazen SFC, daha derin bir onarıma ihtiyaç duyabilir. Bu durumda DISM aracını kullanmalısınız. DISM, Windows imajını onarmak için kullanılır ve şu şekilde çalıştırılır:
Bu komut, Windows imajını kontrol eder ve gerekli onarımları yapar. İşlem tamamlandığında bilgisayarı yeniden başlatmak, Denetim Masası'nın tekrar düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için önemlidir.
Sonuç olarak, Windows Denetim Masası'nın çalışmaması genellikle Explorer.exe'nin çökmesiyle ilişkilidir ve SFC ile DISM araçları bu sorunu gidermek için etkili çözümler sunar. Bu adımları takip ederek sorununuzu çözebilir, sisteminizi daha stabil bir hale getirebilirsiniz.
Bu sorunu çözmek için ilk adım genellikle Explorer.exe'yi yeniden başlatmaktır. Bunun için Görev Yöneticisi'ni (Ctrl + Shift + Esc) açarak "İşlemler" sekmesinde "Windows Gezgini"ni bulup sağ tıklayıp "Yeniden Başlat" seçeneğini seçebilirsiniz. Ancak bu yöntem sorunu kalıcı olarak çözmezse, sistem dosyalarını onarmak için SFC (System File Checker) ve DISM (Deployment Imaging Service and Management Tool) komutlarını kullanmak faydalı olabilir.
SFC, sistem dosyalarındaki bozulmaları tespit edip onarmak için kullanılan bir araçtır. Komutu çalıştırmak için:
- Başlat menüsüne sağ tıklayın ve "Windows Terminal (Yönetici)" seçeneğini seçin.
- Aşağıdaki komutu yazın ve Enter tuşuna basın:
CODE
1sfc /scannowBu işlem tamamlandığında, eğer onarılması gereken dosyalar varsa, SFC bunları otomatik olarak onaracaktır. Ancak bazen SFC, daha derin bir onarıma ihtiyaç duyabilir. Bu durumda DISM aracını kullanmalısınız. DISM, Windows imajını onarmak için kullanılır ve şu şekilde çalıştırılır:
- Yine "Windows Terminal (Yönetici)" açın.
- Aşağıdaki komutu girin:
CODE
1DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealthBu komut, Windows imajını kontrol eder ve gerekli onarımları yapar. İşlem tamamlandığında bilgisayarı yeniden başlatmak, Denetim Masası'nın tekrar düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için önemlidir.
Sonuç olarak, Windows Denetim Masası'nın çalışmaması genellikle Explorer.exe'nin çökmesiyle ilişkilidir ve SFC ile DISM araçları bu sorunu gidermek için etkili çözümler sunar. Bu adımları takip ederek sorununuzu çözebilir, sisteminizi daha stabil bir hale getirebilirsiniz.