Tartışma

Windows Hızlandırma: Grup İlkesi Düzenleyicisi (Gpeditmsc) Ayarları ve Windows Gezgini (Explorerexe) Çökmesi Çözümü

Başlatan ofaman · 28 Ağu 2026 17:07 · 10 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Windows işletim sistemi kullanıcıları, performans sorunları ve sistem çökmesi gibi problemleri sıklıkla deneyimlemektedir. Bu yazıda, Windows hızlandırma yöntemleri ve özellikle Grup İlkesi Düzenleyicisi (Gpedit.msc) ayarları ile Windows Gezgini'nin (Explorer.exe) çökmesi sorununa yönelik çözüm önerileri ele alınacaktır.

Grup İlkesi Düzenleyicisi (Gpedit.msc), Windows Pro ve Enterprise sürümlerinde bulunan güçlü bir araçtır. Bu araç sayesinde sistem performansını artırmak için çeşitli politikalar ayarlamak mümkündür. Örneğin, aşağıdaki adımları izleyerek bazı temel optimizasyonlar gerçekleştirebilirsiniz:

• Gereksiz Görsel Efektleri Kapatma: Gpedit.msc'yi açın ve "Bilgisayar Yapılandırması" > "Yönetim Şablonları" > "Başlatma ve Çalıştırma" yolunu izleyin. "Görsel efektleri kapat" seçeneğini etkinleştirin.
  • Başlangıç Uygulamalarını Yönetme: "Kullanıcı Yapılandırması" > "Yönetim Şablonları" > "Başlangıç ve Çıkış" bölümünde, gereksiz başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Windows Güncellemelerini Yönetme: "Bilgisayar Yapılandırması" > "Yönetim Şablonları" > "Windows Bileşeni" > "Windows Update" bölümünde güncellemelerin otomatik olarak indirilmelerini durdurabilir veya belirli bir süre erteleyebilirsiniz.

Windows Gezgini (Explorer.exe) çökmesi ise, genellikle bozuk sistem dosyaları veya uyumsuz yazılımlardan kaynaklanır. Çökme sorununu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

• Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) Taraması: Komut İstemi'ni yönetici olarak açın ve "sfc /scannow" komutunu çalıştırın. Bu işlem bozuk dosyaları onarmaya yardımcı olacaktır.
  • Temiz Önyükleme: Bilgisayarınızı temiz önyükleme ile başlatarak, üçüncü parti yazılımların çökme üzerinde etkili olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Bunun için "msconfig" komutunu çalıştırıp "Hizmetler" sekmesinden gereksiz hizmetleri devre dışı bırakın.
  • Windows Gezgini'ni Yeniden Başlatma: Görev Yöneticisi'ni açarak Windows Gezgini'ni bulun ve sağ tıklayarak "Yeniden Başlat" seçeneğini kullanın.

Bu yöntemler, Windows sisteminizin performansını artırmak ve Gezgini çökme sorununu çözmek için etkili bir başlangıç noktası sunar. Kullanıcılar, bu adımları deneyerek sistemlerini daha stabil hale getirebilirler.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

0 alıntı seçildi