Windows Neden Artık Düşüşe Geçiyor? Yerine Neden Linux Öneriliyor?

Yönetici
Yönetim Kurulu Başkanı
Chairman of the Board
Reaksiyon puanı
83
Bir zamanlar kişisel bilgisayarların tartışmasız lideri olan Windows, son yıllarda kullanıcı gözünde eski cazibesini yavaş yavaş yitiriyor. Giderek daha fazla teknoloji meraklısı, geliştirici ve hatta sıradan kullanıcılar Linux gibi açık kaynaklı işletim sistemlerine yöneliyor. Peki Windows neden düşüşte? Ve Linux neden bu kadar öneriliyor?

1.​

Windows kullanıcılarının en büyük şikayetlerinden biri, sık ve bazen kullanıcıyı yarıda bırakan zorunlu güncellemeler. Bu güncellemeler çoğu zaman sistemi yavaşlatabiliyor veya beklenmeyen hatalara yol açabiliyor. Özellikle Windows 10 ve 11’de gelen arayüz değişiklikleri, eski sistemlerle uyumsuzluk ve donanım gereksinimlerinin artması, birçok kullanıcının canını sıkıyor.

2.​

Windows 10’dan bu yana Microsoft, kullanıcı verilerinin toplanması ve sistemde reklam benzeri önerilerin gösterilmesi nedeniyle eleştiriliyor. Her ne kadar kapatılabilir ayarlar bulunsa da, kullanıcıların mahremiyeti konusunda soru işaretleri devam ediyor. Buna karşın Linux dağıtımları, kullanıcıdan veri toplamıyor ve tamamen şeffaf bir deneyim sunuyor.

3.​

Windows, özellikle kurumsal kullanımda ciddi lisans ücretlerine sahip. Bireysel kullanıcılar için ön yüklü gelse de, özel sistem kuranlar için maliyetli olabiliyor. Linux ise tamamen ücretsiz ve açık kaynak. Ubuntu, Fedora, Mint gibi dağıtımlar herhangi bir ücret talep etmiyor.

4.​

Eskiden sadece geliştiricilere hitap ettiği düşünülen Linux, artık oldukça kullanıcı dostu hale geldi. Masaüstü ortamları (örneğin GNOME, KDE), yazılım marketleri ve kolay kurulum araçlarıyla Linux, teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için bile tercih edilebilir durumda.

5.​

Linux’un en büyük avantajlarından biri topluluğudur. Sorun yaşadığınızda birçok forumda, GitHub'da veya Reddit'te yardım alabilirsiniz. Ayrıca Linux dağıtımları derinlemesine özelleştirilebilir. Sistem kaynaklarını optimize etmek, görünümü değiştirmek ya da sadece ihtiyaç duyulan parçaları kurmak mümkündür.