Tartışma

Windows Sürücü (Driver) Çökmesi ve Ünlem İşareti: Disk Yönetimi ile Güvenli Mod ile Virüs Temizliği

Başlatan QuantumRuh · 30 Ağu 2026 12:51 · 0 Görüntülenme · 0 Yanıtlar
Konuyu Açan #0
Windows işletim sistemlerinde sürücü çökmesi, kullanıcıların karşılaştığı yaygın sorunlardan biridir ve genellikle sistem kararsızlığına yol açar. Sürücü çökmesi, bir donanım bileşeninin işletim sistemi ile uyumsuz hale gelmesi veya sürücünün bozulması ile gerçekleşir. Böyle durumlarda, genellikle Aygıt Yöneticisi'nde ilgili donanımın yanında bir ünlem işareti görünür. Bu durum, donanımın düzgün çalışmadığını gösterir ve çözüm süreci gerektirir.

Sürücü çökmesinin başlıca nedenlerinden biri, güncellenmemiş veya uyumsuz sürücülerdir. Bu tür sorunları gidermek için ilk adım olarak Disk Yönetimi aracını kullanarak sürücülerin durumunu kontrol etmek faydalıdır. Disk Yönetimi’ne ulaşmak için "Başlat" menüsüne sağ tıklayıp "Disk Yönetimi"ni seçebilirsiniz. Burada, sürücülerin sağlıklı olup olmadığını görüntüleyebilir, gerektiğinde sürücüleri yeniden biçimlendirebilir veya bölümleri ayırabilirsiniz. Ancak dikkatli olunması gereken bir durum, veri kaybı olmaması için önemli dosyaların yedeklenmesidir.

Eğer sürücü sorunları devam ediyorsa, Güvenli Mod'da başlatmak, sorunun çözümü için etkili bir yöntemdir. Güvenli Mod, sadece temel sürücülerin ve hizmetlerin yüklü olduğu bir çalışma ortamı sunar. Bu modda, sorunlu sürücüyü kaldırabilir veya güncelleyebilirsiniz. Güvenli Mod’a girmek için bilgisayarınızı yeniden başlatırken "F8" tuşuna basarak açılış seçeneklerini görüntüleyin ve "Güvenli Mod"u seçin.

Ayrıca, virüsler de sürücü çökmesine neden olabilmektedir. Bu durumda, güvenlik yazılımlarını kullanarak sistemi taramak önemlidir. Güvenli Mod’da çalıştırılan bir antivirüs programı, zararlı yazılımları daha etkili bir şekilde tespit edebilir. Tarama tamamlandığında, tespit edilen tehditler karantinaya alınmalı veya silinmelidir.

Sonuç olarak, Windows sürücü çökmesi sorunları, dikkatli bir yaklaşım ve uygun araçlar ile yönetilebilir. Disk Yönetimi ve Güvenli Mod, bu süreçte kullanışlı araçlardır. Virüs temizliği de, sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ihmal edilmemesi gereken bir adımdır.

Yanıt vermek için giriş yapmış olmalısınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar (Toplam: 1, Üyeler: 1, Misafirler: 0)
Toplam: 1 (üyeler: 1, misafirler: 0)
0 alıntı seçildi